https://bezpecnostpotravin.cz/na-regionalnich-potravinach-si-pochutnavame-uz-15-let-zatim-tuto-znacku-kvality-ziskalo-uz-1-473-vyrobku/

Vydáno: 29. 2. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-300x136.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-10-768x347.png 768w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51979" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Tisková zpráva — Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná.
 
„Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v současnosti tak evidujeme 428 výrobků od 332 producentů,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Letošní ročník soutěže bude doprovázen komunikační kampaní na celostátní i krajské úrovni, a to v tisku, na internetu a TV pořadech, jako jsou například Kluci v akci, Herbář nebo formou ochutnávek za účasti oceněných výrobců v krajích. V kampani se představí noví držitelé značky, kterým administrátor soutěže, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), pomáhá zároveň také s propagací na významných výstavách, veletrzích a akcích jako jsou například Dožínky na Letné. Nově mohou být vybrané oceněné potraviny k dispozici v prodejně Naše síťovka, která byla otevřena před několika dny ve Štěpánské ulici 63 nedaleko Václavského náměstí v Praze. Své zboží zde zatím nabízí 43 dodavatelů.

Podle lednového průzkumu SZIF mezi držiteli značky Regionální potraviny je 95 % z nich přesvědčeno, že udělení ocenění má pozitivní vliv na spotřebu lokálních potravin a 82 % výrobců uvádí, že značka pozitivně ovlivnila poptávku a prodej jejich oceněných výrobků. Lokální producenti rovněž oceňují prestiž a marketingovou podporu značky. Nejčastěji své produkty nabízejí na farmářských trzích, v podnikových prodejnách, při prodeji ze dvora a v sítích maloobchodních prodejen.

„Za 14 let bylo do soutěže přihlášeno 18 718 výrobků, z nichž odborné poroty ve všech krajích vybraly celkem 1 473 potravin, kterým Ministerstvo zemědělství udělilo ocenění. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ostatní, Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,“ uvedl Petr Dlouhý, generální ředitel SZIF.

Vysokou kvalitu potravin oceněných značkou Regionální potravina dokládá i zpráva dozorového orgánu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Loni provedla 142 kontrol potravin se značkou kvality Regionální potravina, celkově bylo analyzováno 80 šarží potravin. Zjištěny byly pouze 2 nevyhovující výrobky.

Soutěže o značku Regionální potraviny se účastní převážně mikropodniky, které zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců (67 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (25 %), pouze v 8 % šlo o společnosti, které zaměstnávají 51–250 pracovníků.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství