https://bezpecnostpotravin.cz/preprava-potravin-pri-nevhodnych-teplotach-v-okrese-praha-zapad/

Vydáno: 5. 3. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-preprava-potravin_orez-300x147.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/SVS-preprava-potravin_orez-768x377.jpg 768w" alt="" width="944" height="463" class="wp-image-52035" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Veterinární inspektoři ze Středočeského kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu bezmála 160 kilogramů mraženého drůbežího masa a polotovarů v nevyhovujících teplotních podmínkách. Vozidlo nebylo vybavené chladícím zařízením a teploty přepravovaného masa byly proto vyšší, než by měly být. Potraviny z tohoto důvodu nebylo možno považovat za bezpečné. Veterinární inspektoři tedy rozhodli o jejich likvidaci.

Vozidlo, které bylo zastaveno na dálnici D6 poblíž Jenče v okrese Praha-západ, přepravovalo téměř 160 kg baleného hluboce mraženého drůbežího masa a polotovarů. Konkrétně se jednalo o kuřecí prsa – 96 kg, kuřecí stehna – 50 kg, kuřecí nugety – 3 kg a kachní maso – 10 kg.

Vzhledem k absenci chladícího zařízení nebylo vozidlo vhodné k přepravě potravin živočišného původu. V jádru mražených potravin inspektoři naměřili od -6 °C do -9 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota byla -18 °C. Potraviny živočišného původu, u nichž je významně přerušený chladírenský řetězec, nelze považovat za bezpečné.  Nedostatky vykazovalo také značení zboží.

Z výše uvedených důvodů veterinární inspektoři všechny rozmrazující se produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady dopravce. S dopravcem bude zahájeno správní řízení, za porušení zákona mu bude uložena sankce.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Kuřecí stehna
Balené kachní maso

Zdroj: SVS