https://bezpecnostpotravin.cz/tetovaci-barvy-e-cigarety-raw-strava-jaka-jsou-rizika/

Vydáno: 9. 4. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung

Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) používá komiksy k ilustraci aktuálních témat.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BfR_rizika-tetovani-300x97.jpg 300w" alt="" width="605" height="196" class="wp-image-52601" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 750px;" loading="lazy" decoding="async" />

Je tetování škodlivé? Na co byste si měli dávat pozor při manipulaci se syrovými potravinami? Jaká jsou rizika elektronických cigaret? Na tato témata se zaměřují znalostní komiksy BfR.

Tato forma edukace poskytuje veřejnosti informace o každodenních zdravotních rizicích zábavným, srozumitelným a seriózním způsobem.

Součástí každého komiksu je otázka: „Co říká věda?“ Na tuto otázku odpovídá vědec pozváním čtenáře na krátkou cestu. Tyto cesty čtenáře provedou dějinami vědy nebo ho zavedou do kuchyně či laboratoře. Konstantním tématem je vnímání rizik. Co si populace myslí nebo ví o jednotlivých tématech? Jak se mohu já jako čtenář chránit?

Lidé si snáze zapamatují obrázky než slova, proto jsou komiksy obzvláště vhodné pro vědeckou komunikaci. Cílem je podle autorů bez složitého vysvětlování zviditelnit neviditelné a transformovat abstraktní pojmy do obrázkových příběhů. Kombinace textu a obrázků slouží k ilustraci složitých otázek, vyžadujících vědecký přístup.

U barev na tetování jsou klíčovými aspekty hygiena, složení inkoustu a místo na těle, do kterého se barva aplikuje. Mnoho pigmentů se hromadí v lymfatických uzlinách a při odstraňování tetování vznikají potenciálně toxické sloučeniny.

Popularita syrové stravy (raw food, raw stravy) stále stoupá. Tato strava však s sebou nese potenciální riziko alimentárních nákaz způsobených salmonelami, kampylobaktery a dalšími bakteriemi. Odborník BfR zná, jak těmto infekcím zabránit, a seznámí čtenáře se základy hygieny v kuchyni.

První bezdýmná cigareta byla patentována v USA v roce 1963. Od té doby se používání elektronických cigaret hojně rozšířilo. Odborník BfR upozorňuje na potenciální rizika a zdůrazňuje, že je vždy lepší přestat kouřit úplně.

Komiksy jsou zdarma ke stažení na adrese https://www.bfr.bund.de/en/bfr-science-comic.html.

Další informace na webu BfR:

Zdroj: Bundesinstitut für Risikobewertung