https://bezpecnostpotravin.cz/svs-pri-kontrole-restaurace-na-znojemsku-odhalila-zavazna-poruseni-pri-skladovani-masa/

Vydáno: 22. 4. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/mereni-teploty_SVS_orez-300x170.jpg 300w" alt="" width="650" height="369" class="wp-image-52872" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným datem použitelnosti. Část surovin provozovatel skladoval v nevhodné teplotě nebo bez označení.

V mrazírenském boxu v zázemí restaurace se vyskytovalo 11 kg masa neznámého původu, k němuž nebyl předložen nabývací obchodní doklad. V chladírenském boxu bylo uloženo 13 kg baleného masa po datu použitelnosti. Další vakuové balení vepřové krkovice nemělo etiketu a u nebaleného masa nebyly navíc dodrženy teplotní podmínky skladování. Výsledek měření teploty masa byl přes 12 ºC, zatímco legislativou požadovaná teplota činí do 4 ºC.

Při kontrole na místě veterinární inspektorky téměř 30 kg živočišných produktů znehodnotily obarvením a nařídily jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele. S provozovatelem restaurace bude zahájeno správní řízení, za porušení zákona o potravinách může být v tomto případě uložena sankce až do výše 50 milionů Kč.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

znehodnocené potraviny
měření teploty

Zdroj: SVS