https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-soja-odolna-vuci-hadatkum/

Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/BIOTRIN-soja-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-53026" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 200px;" loading="lazy" decoding="async" />

Sója, jedna z nejdůležitějších surovin pro potravinářský průmysl a výrobu krmiv, má každoročně významné finanční ztráty v zemědělství. Nejčastěji jsou důvodem rostlinní parazité – háďátka, konkrétně háďátko sójové (Heterodera glycines Ichinohe). 

V dnešní době zemědělci k regulaci háďátek využívají přístup kombinující pěstování geneticky odolných odrůd sóji v rotaci s nehostitelskými plodinami a aplikaci přípravků na ošetření osiva. Časem se však vyvinula virulentnější háďátka, což vyžaduje identifikaci dalších zdrojů rezistence sóji.

Díky technologii editace genomu CRISPR-Cas9 bylo nedávno prokázáno, že efektivní zlepšení odolnosti vůči háďátku sójovému nabízí gen GmSNAP02, a to prostřednictvím mutací, které narušují jeho funkci. Tento objev může být klíčem k diverzifikaci budoucích generací odrůd sóji odolných vůči háďátkům.

Více na: Sója odolná vůči háďátkům

Autor textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

25. 4 .2024 | Tereza Branyšová

Zdroj: BIOTRIN