https://bezpecnostpotravin.cz/co-se-skryva-za-vyvojem-cen-potravin-v-cr/

Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_nakupy_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="945" height="523" class="wp-image-53039" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Abstrakt
Vývoj cen potravin v ČR je hodnocen v širších souvislostech v jeho vztahu ke světovému a evropskému trhu, vyrovnávání cen mezi ČR a okolními zeměmi a k transmisi cen v ČR ve vertikále od výrobců k obchodu a spotřebitelům. Jsou identifikovány hlavní příčiny vyšší úrovně cen v ČR, zejména úroveň kupní síly populace, oligopolní charakter trhu, orientace obchodu na pohodlí spotřebitele, překážky v dovozu, nízká produktivita potravinářství ad. Jsou vymezena a hodnocena možná i skutečná opatření státu do cen i struktury trhu potravin. Pokud se má stát orientovat v období vysoké inflace a cen potravin více na spotřebitele než na výrobce, doporučuje se odstranit překážky v dovozu levnějších potravin.

doc. Ing. Tomáš Doucha, CSc., Ing. Ilona Mrhálková, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Zdroj: Společnost pro výživu