https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/bakterie_lista_m.jpg 1260w" alt="" width="1024" height="562" class="wp-image-53301" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Výzkumníkům z Univerzity v Cornellu se podařilo vytvořit novou verzi bakterie Vibrio natriegens. Tato bakterie ekonomicky konkuruje Escherichia coli – bakteriím běžně používaným ke klonování v molekulární biologii a v proteinovém inženýrství.
Ke studiu proteinů pro výrobu léčiv nebo paliv vědci používají plazmid (malý kousek DNA), který funguje jako takový návod k tomu, jak má výsledný produkt vypadat. Jako hostitelské buňky se kvůli snadné kultivaci a obrovské rychlosti množení používají především bakterie E. coli. Avšak tento proces je drahý, protože se bakterie často nakupují od komerčních výrobců a musí se udržovat ve finančně náročných podmínkách. Navíc modifikovaná E. coli snadno podléhá zkáze.
Oproti tomu bakterie V. natriegens jsou levné, nevyžadují žádné speciální vybavení a může se s nimi pracovat při pokojové teplotě. Podle současné studie buňky dokonce i rychle rostou (Obr. 1) – transformované kolonie V. natriegens byly viditelné na agarové misce po 8 h inkubace, z nichž každá byla naplněna masou proteinů. Jen pro představu, kolonie E. coli jsou na agarové plotně viditelné po 18-24 h inkubace při 30 °C.
Modifikované bakterie V. natriegens v podstatě fungují jako taková levná „kopírka“ ve zkumavce. Mikrob může efektivně pracovat bez nákladných inkubátorů, třepaček nebo mrazicích boxů a lze jej vytvořit během několika hodin. Bakterie V. natriegens by pomohly laboratořím testovat varianty proteinů pro výrobu léčiv, syntetických paliv a dalších udržitelných sloučenin, které se používají např. v boji s plevelem nebo škůdci.
Autor článku: Ondřej Chlumský

Zdroje:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240213130433.htm
- https://academic.oup.com/pnasnexus/article/3/2/pgad444/7604270
- https://blog.aaltohelsinki.com/post/188256850181/natriegens-vs-nurture
Zdroj článku: BIOTRIN
