https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-vedecke-stanovisko-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-vitaminu-e/

Vydáno: 16. 5. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m-768x438.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m.jpg 1190w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-53539" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 841px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k revidovanému hornímu tolerovatelnému příjmu vitaminu E, které bylo připraveno na základě žádosti Evropské komise.

Návrh dokumentu najdete na portálu EFSA Connect.

Horní tolerovatelný příjem (UL) pro vitamin E ze všech potravinových zdrojů, které byly dříve stanoveny Vědeckým výborem pro potraviny, se zachovávají pro všechny skupiny populace, tj. 300 mg/den pro dospělé, včetně těhotných a kojících žen, 100 mg/den pro děti ve věku 1-3 roky, 120 mg/den pro 4-6 let, 160 mg/den pro 7-10 let, 220 mg/den pro 11-14 let a 260 mg/den pro 15-17 let. UL 50 mg/den je stanovena pro kojence ve věku 4-6 měsíců a UL 60 mg/den pro kojence ve věku 7-11 měsíců. UL platí pro všechny stereoizomerní formy α-tokoferolu.

Připomínky je možné zaslat prostřednictvím portálu EFSA Connect do 9. června 2024.

Zdroj: EFSA