https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_1_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_1_lista-768x439.jpg 768w" alt="" width="998" height="571" class="wp-image-53763" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Kuřecí prsní řízek, čerstvé, balené, šarže: 24147102, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK 10094 ES. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov.
Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.
Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 15.04.2024“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.
Notifikaci o zjištění nevyhovující potraviny SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).
S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_2-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/kureci-maso_Salmonella_2-768x511.jpg 768w" alt="" width="1000" height="666" class="wp-image-53768" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SZPI
