https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-skot-s-vetsim-mnozstvim-svaloviny/
Skot představuje 45 % celosvětové produkce živočišných bílkovin určených pro lidskou spotřebu. Řada výzkumů je proto zaměřena na zlepšení užitkových vlastností skotu, jako je optimalizace složení mléka nebo masa. Byla tak identifikována plemena s významným podílem svaloviny, jako je belgický modrý a piemontský skot, jež jsou chována díky svému tzv. dvojitému osvalení a vysokému jatečnímu výtěžku.
Následná genetická analýza odhalila, že klíčovým faktorem zvýšeného svalového vývoje je mutace v genu kódujícím myostatin (MSTN).
V Jižní Koreji vědci využili technologii editace genomu CRISPR-Cas9 k získání geneticky modifikovaných telecích jedinců s vylepšenými vlastnostmi, a to právě s mutací v genu kódujícím MSTN. Tato modifikace tak přináší nové možnosti pro efektivnější produkci masa a představuje významný krok vpřed v oblasti chovu a šlechtění zvířat.
- Více na: Skot s větším množstvím svaloviny
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/geskot_1000_Biotrin-300x298.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/geskot_1000_Biotrin-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/geskot_1000_Biotrin-768x762.jpg 768w" alt="" width="1000" height="992" class="wp-image-53803" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 366px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: Biotrin
