https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/red-chilli_3-300x225.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/red-chilli_3-768x576.jpg 768w" alt="" width="1000" height="750" class="wp-image-54179" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Tisková zpráva – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí pesticidů v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících šarží potravin představovala 1135 kg.
Jedná se o následující potraviny:
Chilli (red), Capsicum frutescens, označení šarže: Lot Nr: NC-210324, dovozce: TeTe Fresh s.r.o., Urbánkova 2009/39, Praha 143 00, dodavatel: KHANG THINH FRUIT AND VEGETABLES CO., LTD, 2A58 TRAN VAN GIAU STREET, PHAM VAN HAI VILLAGE, BINH CHANH TOWN, HO CHI MINH CITY, VIET NAM, země původu: Vietnam, hmotnost zásilky: 735 kg.
Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost reziduí následujících pesticidů: dimethoat v množství 0,023 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a tolfenpyrad v množství 0,10 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Red chilli, Ớt đỏ, označení šarže: Lot.: TP 2503-06, dovozce: PTTAN s.r.o., Zlatokorunská 1022/12, Praha 142 00, dodavatel: NGUYEN THI THANH VAN, TAM XUAN II COMMUNE, NUI THANH DISTRICT, QUANG NAM PROVINCE, VIET NAM, země původu: Vietnam, hmotnost zásilky: 400 kg.
Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost rezidua pesticidu: chlorfenapyr v množství 0,034 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).
Na základě laboratorních rozborů inspektoři SZPI rozhodli o nevpuštění potravin do vnitřního trhu a dovozci následně obě šarže nechali zlikvidovat.
S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/red-chilli_1-300x225.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/red-chilli_1-768x576.jpg 768w" alt="" width="1000" height="750" class="wp-image-54181" style="box-sizing: border-box; height: 521.167px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="54181" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/red-chilli_2-225x300.jpg 225w" alt="" width="750" height="1000" class="wp-image-54182" style="box-sizing: border-box; height: 521.167px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="54182" />Zdroj: SZPI
