https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-co-to-znamena-fox/

Vydáno: 19. 6. 2024
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jablka_v-bednach_lista_m-300x121.jpg 300w" alt="" width="701" height="283" class="wp-image-54341" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 6. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

Co to znamená FOX?
Je to opravdu výroba potravin v krabici?

Přednášející
Ing. Milan Houška, CSc.
VÚP Praha, v.v.i.

ABSTRAKT

Cílem řešení projektu bylo umožnit malým farmářům zhodnotit jejich produkci ovoce a zeleniny, aniž by museli investovat do drahého stabilního zařízení. Jedním z výsledků řešení mezinárodního projektu o názvu Food in Box (FOX) je proto pojízdné zařízení na zpracování ovoce a zeleniny na sušené plátky a mošty. Před přípravou plátků pro sušení jsou suroviny, například jablka, před zpracováním ošetřeny vysokonapěťovými pulzy (Pulsed electric field – PEF). Toto ošetření vede k lepší pružnosti suroviny, která se poté při krájení na plátky neláme. Navíc jsou její rostlinné buňky perforovány, což přispívá ke zrychlení sušení vedoucí k zabránění jejich karamelizaci. Plátky jsou světlé a křehké.

Obsahem sdělení je seznámení s projektem obecně a s existujícími prototypy pojízdných zařízení na výrobu sušených plátků a moštů.

Poděkování: Práce byla podpořena grantem 817683 Horizon 2020 o názvu „Advanced technology applications in fruit and vegetable processing“.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI