https://bezpecnostpotravin.cz/upozorneni-prodejcum-a-informace-pro-spotrebitele-oznaceni-zeme-puvodu-je-u-cerstveho-ovoce-a-zeleniny-povinne/

Vydáno: 20. 6. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-1024x577.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w" alt="" width="1124" height="633" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na vrcholící prodej sezónního čerstvého ovoce a zeleniny upozorňuje spotřebitele i prodejce na skutečnost, že u předmětného sortimentu je povinné uvedení země původu a názvu druhu ovoce a zeleniny, příp. u vybraných druhů i třídy jakosti a odrůdy dle zvláštních obchodních norem. Tato informace musí být spotřebiteli dostupná např. prostřednictvím informační cedule.

Vzhledem k tomu, že v předchozích sezónách inspektoři SZPI zjistili řadu případů, kdy informace o zemi původu při prodeji zcela absentovala, nebo byla uvedena nepravdivě, kontroly uvedené povinnosti intenzívně probíhají i v letošní sezóně. Záměna země původu je považována za klamání spotřebitele. Prodejci mají povinnost při kontrole předložit nabývací doklady a prostřednictvím systému sledovatelnosti mohou inspektoři SZPI prověřit původ zboží až k pěstiteli.

Kromě uvedených povinností u značení musejí prodejci čerstvého ovoce a zeleniny zajistit, aby plody byly:

  • celé
  • zdravé (nejsou povoleny produkty napadené hnilobou nebo postižené zhoršením jakosti do té míry, že jsou nezpůsobilé ke spotřebě)
  • čisté (v podstatě bez viditelných cizích látek)
  • v podstatě zbavené škůdců
  • v podstatě bez poškození zapříčiněných škůdci a postihujících dužninu
  • bez nadměrné povrchové vlhkosti
  • bez cizího pachu a/nebo chuti.

Předmětem kontroly při prodeji čerstvého ovoce a zeleniny jsou také požadavky na hygienu prodeje.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

Zdroj: SZPI