https://bezpecnostpotravin.cz/chytra-puda-zaridi-vetsi-biomasu-plodin-pri-nizsi-spotrebe-vody/

Vydáno: 24. 7. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vyzkum_kontrola_orez-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vyzkum_kontrola_orez-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vyzkum_kontrola_orez-1536x913.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vyzkum_kontrola_orez-2048x1217.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="609" class="wp-image-39955" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Při zajišťování dostatečného množství potravin pro lidstvo je v dnešní době výzvou především dostupnost vody a hnojiv. Badatelé americké University of Texas at Austin vyvinuli „chytrou půdu,“ která lépe hospodaří s vodou a živinami. V experimentech dramaticky zlepšuje růst plodin a za současného podstatného snížení spotřeby vody.

Tato půda je „chytrá“ kvůli tomu, že obsahuje speciální hydrogel. Díky své struktuře v noci pohlcuje vodu ze vzdušné vlhkosti a během dne ji zase uvolňuje, aby byla k dispozici kořenovému systému rostliny. Hydrogel rovněž obsahuje chlorid vápenatý a průběžně uvolňuje do půdy vápník.

Badatelé otestovali svou chytrou půdu v sérii laboratorních experimentů. Pěstovali rostliny v 10 gramech půdy, která v některých případech obsahovala 0,1 gramu hydrogelu. Simulovali cyklus dnes a noci s různou teplotou a různou relativní vlhkostí vzduchu.

Experimenty ukázaly, že rostliny rostoucí v půdě s hydrogelem měly oproti kontrolní skupině podstatně větší lodyhu. Přitom toho dosáhly při spotřebě vody, která byla ve srovnání s kontrolní skupinou nižší o 40 procent.

Jak říká vedoucí týmu Guihua Yu, na potravinovou bezpečnost v dnešním světě nepříznivě působí narůstající nedostatek vody společně se stále ještě rostoucí populací. Jejich hydrogel představuje slibné řešení klíčových problémů soudobé výroby potravin a směřuje k modernímu udržitelnému zemědělství.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: „Smart soil“ grows 138% bigger crops using 40% less water (newatlas.com)

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/hydrogel_UNiverzita-Texas-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/hydrogel_UNiverzita-Texas-768x470.jpg 768w" alt="" width="797" height="488" class="wp-image-55113" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Zdroj obrázku: University of Texas at Austin.

 

Zdroj: Gate2Biotech