https://bezpecnostpotravin.cz/ovesne-vlocky-v-jidelnicku-pri-snizovani-nadvahy/

Vydáno: 12. 8. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-768x398.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-1536x797.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/oves_ovesne-vlocky_lista-2048x1062.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="531" class="wp-image-53365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Ovesné vločky v jídelníčku při snižování nadváhy“ v časopise „Výživa a potraviny 3/2024“.

Abstrakt
O tom, že jsou ovesné vločky velmi zdravé a vhodné při hubnutí, dlouhou dobu nikdo nepochyboval. Vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek při relativně nízkém glykemickém indexu, to vše se zdálo být nutriční výhodou. Ovšem jejich vedoucí živinou jsou sacharidy, které tvoří 70 % z jejich energetické hodnoty. Na tuto skutečnost začali už před lety poukazovat zastánci nízkosacharidových způsobů stravování, a když už se zdálo, že se situace zklidnila, objevili se v poslední době pseudoodborníci varující před prudkými glykemickými vzestupy, které údajně po konzumaci ovesných vloček nastávají.
 

Zdroj: Společnost pro výživu