https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-30-tyden-2024/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 30. týdnu 2024: 22. 7. – 28. 7. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
| Datum | Ohlásila země | Důvod ohlášení | Země původu výrobku |
| Potraviny | |||
| 26/07/2024 | Francie | S. Typhimurium Typhimurium v jatečně upravených tělech kuřat a děleném kuřecím mase | |
| 26/07/2024 | Itálie | nadlimitní hodnoty rtuti v mraženém žraloku modrém | Portugalsko |
| 26/07/2024 | Itálie | nadlimitní hodnoty histaminu v makrelových filetech v olivovém oleji | |
| 25/07/2024 | Litva | Salmonella v hluboko zmrazeném kuřecím stehenním mase | Polsko |
| 25/07/2024 | Itálie | vysoké hladiny rtuti v mraženém mečounovi | Španělsko |
| 24/07/2024 | Německo | Salmonella spp. v lískových jádrech mletých | Německo, surovina z Itálie |
| 23/07/2024 | Francie | Listeria monocytogenes v sýru | |
| 23/07/2024 | Francie | Listeria v Mozzarelle | Spojené království |
| 22/07/2024 | Nizozemsko | Bacillus cereus a MOAH v citronové trávě v prášku | Thajsko |
| Krmiva | |||
| Materiály přicházející do styku s potravinami | |||
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.
