https://bezpecnostpotravin.cz/overeni-bezpecnosti-zmrzlin-2024/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_2-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_2-768x447.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_2.jpg 1274w" alt="" width="1024" height="596" class="wp-image-70661" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Na základě regionálního úkolu „Ověření bezpečnosti zmrzlin“ byl proveden v období od května do července 2024 cílený státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb s cílem ověření úrovně zajištění zdravotní nezávadnosti zmrzlin s důrazem na jejich bezpečnost z hlediska přítomnosti vybraných mikroorganismů schopných vyvolat onemocnění. Ve vybraných případech byl ověřeno, v případě deklarace bezlepkové zmrzliny, zda tato zmrzlina obsahuje či neobsahuje alergen lepek.
Na území hlavního města Prahy bylo provedeno celkem 20 kontrol se zaměřením na zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných zmrzlinových směsí pro výrobu točených zmrzlin, ochranu před kontaminací, dodržování provozní a osobní hygieny, značení surovin používaných pro výrobu zmrzlin a dodržování výrobního postupu (dodržování návodu výrobce, případně vlastní receptura, značení surovin, složení).
Bylo odebráno celkem 44 vzorků zmrzlin ve 20 provozovnách stravovacích služeb (v 7 stáncích, v 6 občerstveních a 7 restauracích) z toho 27 vzorků na mikrobiologické vyšetření – splnění limitů hodnot ukazatelů Listeria monocytogenes, Salmonella a Enterobacteriaceae a 17 vzorků na chemické vyšetření – obsah lepku.
Ve všech 17 vzorcích zmrzlin, které provozovatelé deklarovaly jako bezlepkové zmrzliny, nebyl obsažen alergen lepek.
Laboratorní mikrobiologické vyšetření u všech odebraných vzorků neprokázalo výskyt bakterií rodu Salmonella a stanovení počtu Listeria monocytogenes bylo <10 KTJ/g ve smyslu Nařízení komise (ES) č. 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
V ukazateli stanovení počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae z celkového počtu 27 vzorků zmrzlin odebraných na mikrobiologické vyšetření nevyhovělo 7 vzorků (cca 26%) pro přítomnost jejich nadlimitních hodnot. Nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.
V návaznosti na nevyhovující vzorky bylo nařízeno provedení sanitace, za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem, všech pracovních ploch, zařízení pro výrobu zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin v 6 provozovnách stravovacích služeb. V 1 případě byla uložena sankce formou příkazového bloku na pokuty na místě zaplacené, ukládané za přestupky právnických a fyzických osob podnikajících, v celkové výši 3 000,- Kč a v 5 případech bude s provozovateli zahájeno správní řízení. V jednom případě bude zahájeno správní řízení v návaznosti na zjištěné nedostatky v provozní hygieně provozovny stravovacích služeb.
Ve stáncích bylo odebráno celkem 10 vzorků točených zmrzlin, z nichž 2 vzorky (20%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. V 2 stáncích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.
V občerstveních bylo odebráno celkem 11 vzorků zmrzlin, z nichž 3 vzorky (cca 27%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 kavárnách bylo nařízeno provedení sanitace. Byla udělena 1 bloková pokuta a v 1 případě bude zahájeno správní řízení.
V restauracích bylo odebráno celkem 6 vzorků zmrzlin, z nichž 2 vzorky (cca 33%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 restauracích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.
Bylo odebráno:


Seznam provozoven s odběrem vzorků zmrzlin:

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_1-300x235.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_1-768x601.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_1.jpg 1036w" alt="" width="1024" height="802" class="wp-image-70664" style="box-sizing: border-box; height: 409.25px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="70664" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_3-287x300.jpg 287w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_3-768x804.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_3.jpg 1200w" alt="" width="978" height="1024" class="wp-image-70663" style="box-sizing: border-box; height: 409.25px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="70663" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_4-225x300.jpg 225w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_4.jpg 777w" alt="" width="768" height="1024" class="wp-image-70666" style="box-sizing: border-box; height: 521.156px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="70666" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_5-300x225.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_5-768x576.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zmrzliny_5.jpg 1049w" alt="" width="1024" height="768" class="wp-image-70667" style="box-sizing: border-box; height: 521.156px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="70667" />Zdroj: HSHMP
