https://bezpecnostpotravin.cz/prehled-severskych-vyzivovych-doporuceni-2023/

Vydáno: 23. 8. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zdrave-tuky_zelenina_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/zdrave-tuky_zelenina_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="865" height="454" class="wp-image-70786" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Přehled severských výživových doporučení 2023“ v časopise „Výživa a potraviny 4/2024“.

V červnu 2023 publikovala Severská rada ministrů, která je oficiálním orgánem pro mezivládní spolupráci v severském regionu, aktualizovaná Severská výživová doporučení 2023 (Nordic Nutrition ecommendations – NNR) [1]. NNR 2023 představují souhrn vědeckých podkladů a doporučení určených vnitrostátním orgánům v Dánsku, Estonsku, Finsku, Islandu, Lotyšsku, Litvě, Norsku a Švédsku, které vytvářejí doporučení pro jednotlivé země. NNR 2023 slouží jako klíčová vědecká základna pro národní potravinové a zdravotní politiky, značení potravin, daně a předpisy, vzdělávání, dohled nad potravinami a výživou a výzkum v severských a pobaltských zemích.

Součástí tohoto, již šestého vydání, NNR jsou aktualizované referenční hodnoty pro příjem živin a rámcová, na potravinách založená výživová doporučení. Vůbec poprvé jsou v doporučeních zohledněny i aspekty udržitelnosti životního prostředí. Vědecký základ pro NNR 2023 tvoří asi 100 kvalifikovaných systematických přehledů a 57 podkladových přehledů o živinách, skupinách potravin, pokrmech a stravovacích režimech, fyzické aktivitě, tělesné hmotnosti, konzumaci potravin, příjmu živin a zátěži nemocemi. Nezbytnou součástí vědeckého základu je také několik nových dokumentů týkajících se dopadu konzumace potravin na životní prostředí.

Zdroj: Společnost pro výživu