https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ovce-se-snizenou-expresi-myostatinu/

Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-300x130.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-768x332.jpg 768w" alt="" width="928" height="401" class="wp-image-71451" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Genetická modifikace velkých zvířat nabízí obrovský potenciál nejen pro zvýšení produkce masa, mléka či vlny, ale také pro využití zvířat jako bioreaktorů k výrobě rekombinantních proteinů nebo modelů lidských onemocnění. Až donedávna byla však genetická úprava těchto zvířat technicky složitá a její možnosti značně omezené. 

Díky své relativně menší velikosti a kratší době březosti se jako ideální modelový organismus ve srovnání s ostatními hospodářskými zvířaty ukázaly ovce. Průlom přinesla technologie CRISPR/Cas9, která se pro modifikaci ovcí prokázala jako mimořádně účinný nástroj. Právě pomocí této technologie se nedávno vědcům v Uruguayi podařilo snížit expresi genu pro myostatin (MSTN), který hraje klíčovou roli v regulaci růstu svalové tkáně a jeho přirozenou funkcí je omezování nadměrného růstu svalů.

Tento výzkum představuje významný krok vpřed v oblasti genetické modifikace hospodářských zvířat, čímž se otevírají nové možnosti nejen pro zvýšení potravinové produkce, ale i pro rozvoj biomedicíny. Současně však poukazuje na nutnost dalšího výzkumu, aby byla tato technologie plně využita.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_gm_Hoskova-284x300.jpg 284w" alt="" width="471" height="497" class="wp-image-71893" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Více na: Ovce se sníženou expresí myostatinu

Zdroj: BIOTRIN