Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 9. – 30. 9. 2024 celkem 196 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 28 finančních sankcí v celkové výši 118 000,- Kč. V 5 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Na základě podnětu se uskutečnilo 20 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hmyzu. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 30 kontrol. V 13 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci září byly zjištěny nedostatky zejména v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).