https://bezpecnostpotravin.cz/klobasa-prodavana-na-internetovem-obchode-rohlik-cz-obsahovala-listerie/

Vydáno: 9. 10. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/klobasa-turisticka_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/klobasa-turisticka_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="783" height="443" class="wp-image-72280" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Rohlik.cz

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před konzumací výrobku turistická klobása od výrobce Amaso CZ, s. r. o. V rámci veterinárního dozoru v něm byla zjištěna bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže o velikosti 100 kg byla prodána prostřednictvím internetového obchodu Rohlik.cz. Spotřebitelé, kteří by výrobek, jehož datum spotřeby končí o následujícím víkendu, měli doma, by jej rozhodně neměli konzumovat. Mohou jej vrátit v místě prodeje. 

Identifikace výrobku:
Název: Turistická klobása, fermentovaný trvanlivý masný výrobek
Datum výroby: 30.8.2024
Datum spotřeby: 13.10.2024
Velikost vyrobené šarže: 100 kg
Výrobce: Amaso CZ, s.r.o.

Výrobek patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, tedy není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat. Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě (například vařením či grilováním).

Provozovateli bylo nařízeno pozastavení výroby produktu a jeho uvádění na trh. Provozovatel musí provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů. Musí také následně nechat vyšetřit zkušební partii dotčeného výrobku a prokázat tak jeho zdravotní nezávadnost.

Bakterie Listeria monocytogenes může způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se může dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší), informujte svého lékaře.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS