https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-41-tyden-2024/

Vydáno: 21. 10. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 41. týdnu 2024: 7. 10. – 13. 10. 2024 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku
    Potraviny  
12/10/2024 Nizozemsko  laktóza v bezlaktózovém UHT mléku  
11/10/2024 Německo  mikrobiologická kontaminace v kojenecké vodě Německo
11/10/2024 Belgie  Salmonella v drůbežím mase Polsko
11/10/2024 Francie  detekce Listeria monocytogenes v lososu  
11/10/2024 Nizozemsko  kadmium v avokádu Kolumbie
11/10/2024 Francie  ochratoxin A v měkkých fících, bio Turecko
11/10/2024 Francie  detekce S. Enteritidis ve vzorcích kůže z krku  
11/10/2024 Švýcarsko  Salmonella spp. v mleté cibuli, bio Egypt
10/10/2024 Francie  detekce Salmonella Typhimurium v kůžích z kuřecích krků  
10/10/2024 Francie  přítomnost E. coli STEC v sýru Valençay  
10/10/2024 Polsko  Listeria monocytogenes v uzeninách z vepřového masa Polsko
10/10/2024 Kypr  nepovolený oxid siřičitý v sušené kůře skořice Vietnam
10/10/2024 Polsko  Salmonella spp. v kuřecím mase a kuřecím kebabu Polsko
09/10/2024 Maďarsko  léčivá látka v doplňku stravy Thajsko
09/10/2024 Česká republika  fosthiazát v celeru bulvovém Polsko
09/10/2024 Nizozemsko  kadmium v chilli papričkách Rawit Maroko
09/10/2024 Rakousko  fosthiazát v okurkách Turecko, přes Německo
08/10/2024 Estonsko  přítomnost Listeria monocytogenes v uzené klobáse Lotyšsko
08/10/2024 Nizozemsko  zrna s obsahem lepku v bezlepkové pohankové mouce  
08/10/2024 Lotyšsko  rezidua pesticidu chlorpyrifos (0,033 ± 0,017 mg/kg – ppm) v paprikách zeleninových   
07/10/2024 Polsko  vysoké hladiny akrylamidu v sušenkách Rumunsko
07/10/2024 Francie  Salmonella ve slávkách  
07/10/2024 Maďarsko  léčivá složka v doplňku stravy Čína, přes Slovensko
07/10/2024 Maďarsko  léčivá látka v doplňku stravy Čína, přes Slovensko
07/10/2024 Polsko  vysoké hladiny akrylamidu v sušenkách Rumunsko
07/10/2024 Itálie  Salmonella v polotovaru z drůbežího masa  
07/10/2024 Francie  Salmonella v uzeninách  
07/10/2024 Dánsko  nedeklarovaný oxid siřičitý a další potravinářské přídatné látky v sušeném mangu  
    Krmiva  
11/10/2024 Německo  Salmonella spp. ve žvýkacích pochoutkách pro psy Německo
      Materiály přicházející do styku s potravinami  
       

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.