https://bezpecnostpotravin.cz/ctvrtina-kontrolovanych-doplnku-stravy-urcenych-pro-kloubni-vyzivu-klamala-spotrebitele-ohledne-skutecneho-slozeni/

Vydáno: 25. 10. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/leky_tabletky_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/leky_tabletky_orez-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/leky_tabletky_orez-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/leky_tabletky_orez-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-48205" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

V rámci kontroly inspektoři odebrali 16 vzorků doplňků stravy pro hodnocení v laboratoři. Celkem 4 vzorky nevyhověly požadavkům právních předpisů, když laboratorní rozbor potvrdil nižší než na obalech uvedené hodnoty obsahu látek chondroitin sulfát nebo glukosamin. Předmětní provozovatelé tak porušili čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č. 1169/2011, a to tím, že uvedli zavádějící informaci o potravině, zejména o její charakteristice a složení.

S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři SZPI realizovali kontrolní akci s ohledem na velkou nabídku doplňků stravy určených pro kloubní výživu v tržní síti. Nabízené doplňky stravy se liší obsaženými látkami, formou i způsobem užívání a cenou, přičemž spotřebitelé si vybírají doplňky stravy s ohledem na obsah deklarovaných složek a jejich očekávané účinky. Prodej těchto produktů je mj. často podporován cílenou reklamou.

Při stejně zaměřené kontrolní akci v roce 2023 laboratorní hodnocení potvrdilo nevyhovující parametry u 6 z 12 odebraných vzorků.

Zpracoval: Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace

Zdroj: SZPI