https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-vyssim-vynosem-zrna/

Vydáno: 31. 10. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Pšenice (Triticum aestivum L.) je základní potravinou pro více než třetinu světové populace, a proto je důležité zvyšovat její výnos.

Hlavními faktory ovlivňujícími výnos jsou výška rostlin a morfologie klasu. Vědci se tak zaměřili na to, jak upravit pšenici pomocí genové editace CRISPR/Cas9, aby rostliny zůstaly menší, ale zároveň měly větší klasy. Úprava genu TaARF12 vedla k produkci silnějších rostlin s delšími klasy, což přineslo více zrn a vyšší celkový výnos až o 11 %, a to bez vlivu na dobu kvetení či počet odnoží. Klíčem k úspěchu bylo přesné řízení růstu pomocí hormonů. Studie ukázala, že geny RhtL1 a TaNGR5 regulují různé části rostliny – jeden omezuje růst stonku, zatímco druhý podporuje vývoj delších klasů. 

Tento objev může přispět k vývoji nových odrůd pšenice, které budou stabilnější a výnosnější, což je důležité pro zajištění dostatku potravin v budoucnosti.

Více na: Pšenice s vyšším výnosem zrna

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_GM-284x300.jpg 284w" alt="" width="471" height="498" class="wp-image-72770" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN