https://bezpecnostpotravin.cz/probehla-celostatni-odborna-konference-sladka-oslava-aneb-30-let-fzv-ikem-16-10-2024/

Vydáno: 6. 11. 2024
Autor: Fórum zdravé výživy
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/cukr_sladidla_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/cukr_sladidla_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="826" height="429" class="wp-image-72904" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Ve středu 16. 10. 2024 proběhl další ročník Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “Sladká oslava aneb 30 let FZV”. Konference se konala tradičně v IKEM a tradiční byli také organizátoři –  Fórum zdravé výživy, z.s., Sekce výživy a nutriční péče, z.s. a Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Letos slaví Fórum zdravé výživy své třicetileté fungování, téma konference jsme tedy zvolili pro oslavy typické – cukr. A nejen cukr, ale také jeho alternativy, sladidla a sacharidy obecně.

Odborný program zahájil připomenutím třiceti let fungování Fóra zdravé výživy jeho předseda prof. MUDr. Jan Piťha, CSc. Následovala jeho přednáška k možné škodlivosti cukru a zejména fruktózy. Téma doplnit následující přednáškou prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., který představil výsledky experimentu s vysokosacharidovou stravou u potkanů. První blok přednášek uzavřel svým sdělením na téma sacharidy a střevní mikrobiota doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. Tématem byla, mimo jiné, vláknina, problematika disacharidáz, FODMAPs i vlivy různých typů stravy na střevní mikrobiotu.

Po krátké přestávce pokračoval druhý blok odborných sdělení. Jako první vystoupil doc. Ing. jiří Brát, CSc. s přednáškou na téma jak reaguje na dotazy ohledně sacharidů a cukrů umělá inteligence. Součástí sdělení byly také informace o vlivu jednotlivých živin na naše zdraví včetně vnímání této problematiky spotřebiteli. Následovalo sdělení prof. Ing. Jany Dostálové, CSc. Tématem byla sladidla, jako náhražky či alternativy cukru a jejich popis a vlastnosti. Téma v závěru tohoto bloku doplnila Bc. Martina Krejčí s přehledem sladidel, jejich charakteristikou a senzorickým hodnocením sirupů. Součástí byly také výsledky dotazníkového šetření týkající se používání sladidel.

Po obědové pauze následoval poslední blok přednášek. Ten zahájila Mgr. Jitka Tomešová, DiS. svou přednáškou na téma čím sladit dětem. Součástí byly statistiky spotřeby cukru a odborná doporučení v této oblasti. Sdělení bylo doplněno kazuistikami a praktickými radami. Následovalo sdělení PhDr. Tamary Starnovské k nízkosacharidové stravě. Řešila se historie, současnost a otázky směřující na budoucnost. Součástí byly různé formy stravy s parametry nízkosacharidové. Předposledním sdělením bylo vystoupení RNDr. Pavla Suchánka DiS. na téma sacharidy ve výživě sportovců. Řešili se odlišnosti výživy sportujících od nesportujících, role jednotlivých sacharidů ve výživě sportovců. Posledním sdělením konference byla přednáška Věry Boháčové DiS. Tématem byl cukr v nápojích. Součástí sdělení byla odborná doporučení a statistiky spotřeby s praktickými radami a úvahami, jaká je možná cesta ke snižování cukru v pitném režimu.

Děkujeme všem účastníkům za účast a podnětné diskuse. Díky patří také týmu Kongresového centra IKEM za skvělé zázemí. Díky také společnosti Simply Catering za zajištění stravování po celou dobru konference. A v neposlední řadě velké díky patří partnerům letošní Celostátní odborné konference za jejich podporu.

Konference je za námi a my už vyhlížíme další ročník. Děkujeme a budeme se těšit třeba zase za rok na viděnou.

Dotazník k Celostátní odborné konferenci: Dotazník k Celostátní odborné konferenci „Sladká oslava aneb 30 let FZV“

Partneři konference:

Česká společnost pro aterosklerózu je odborná společnost, která sdružuje lékaře, vědce a další specialisty působící v oblasti diagnostiky, léčby a výzkumu aterosklerózy. www.athero.cz.

AquaLife Institute je organizace sdružující přední odborníky a vědce zejména z oborů lidské hydratace, výživy, zdravého životního stylu či odborníky zabývající se vodou jako přírodním zdrojem. Věnuje se výzkumu problematiky spojené s příjmem tekutin, zapojuje se do diskuze na relevantní témata, generuje vlastní data a studie, komentuje odborné závěry a doporučení týkající se pitného režimu a jeho vlivu na zdravotní stav. Více informací na www.aqualifeinstitute.cz.

Společnost Viatris vznikla v listopadu 2020 spojením společností Mylan a Upjohn a staví tak na silných základech osvědčených originálních, generických i volně prodejných značek s téměř dvacetiletou historií na českém trhu. Viatris je aktivní ve 165 zemích světa. Současné portfolio 150 produktů Viatris v ČR pokrývá terapeutické oblasti jako je trombóza, onkologie, kardiovaskulární systém, osteoporóza, diabetes, centrální nervový systém, revmatologie, trávicí systém a metabolismus. Viatris je také významným výrobcem antiretrovirotik k léčbě HIV/AIDS a život zachraňující látky při akutním alergickém záchvatu.
Pro pacienty každý rok zajišťuje důležitou chřipkovou vakcínu.  www.viatris.cz.

Společnost STOB se zabývá komplexním přístupem terapie obezity, a to již více jak 25 let. Cílem STOBu však není jen hubnutí, ale především trvalá změna návyků a celkové zlepšení kvality života. Celý přístup STOBu je založený na metodě kognitivně-behaviorální psychoterapie (KBT), která učí lidi pracovat s jejich myšlením, chováním a emocemi. Nejedná se o žádné jednorázové radikální diety, při kterých klient trpí, ale o celkovou, a především trvalou změnu chování, myšlení a přístupu k životu. Více informací na www.stob.cz www.stobklub.cz

Zdroj: Fórum zdravé výživy