https://bezpecnostpotravin.cz/ghana-ma-svou-prvni-gm-rostlinu/

Vydáno: 25. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/trziste_fazole_orez-768x366.jpg 768w" alt="" width="807" height="385" class="wp-image-73488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto: Shutterstock

Po více než desetiletém výzkumu uvádí Rada pro vědecký a průmyslový výzkum – Savannský zemědělský výzkumný institut (CSIR-SARI) do komerčního pěstování v Ghaně geneticky modifikovanou (GM) odrůdu vigny čínské s posílenou rezistencí vůči škůdcům. Ta se tak stává historicky první GM plodinou vyvinutou v zemi.

Čočku či fazoli má většina z nás v jídelníčku pravidelně, avšak vigna čínská (Vigna unguiculata) u nás tolik známá není. Stejně jako u předchozích zmiňovaných se jedná o luštěninu s lusky, jejímiž semeny jsou fazole. Využívá se především jako krmivo, ale díky svému vysokému obsahu proteinů je i významnou součástí potravy, především v Africe. Typickým místem růstu vigny je západní Afrika a jedním z nejvýznamnějších pěstitelů je právě Ghana.

Vigna je častým cílem škůdců, primárně zavíječe šešulového (Evergestis extimalis), který dokáže zničit až 80 % úrody. Právě proto ghanský CSIR-SARI vytvořil odolnou variantu vigny označovanou jako PBR (z angl. pod borer resistant). Věří, že díky této GM odrůdě bude zvýšeno množství úrody, a tedy i dostupnost potravin pro místní obyvatele.

Pro Ghanu a celou západní Afriku je tato věc průlomová. Otevírá se díky ní celá řada možností a úprav i dalších plodin, např. s cílem zvýšené rezistence vůči suchu. Ukazuje se tak možná budoucnost dalšího rozvoje Afriky, zlepšení ekonomické situace a sociální úrovně jednotlivých zemí, a to díky GM a jejich správnému využití.

Autor překladu: Ondřej Bašanda

Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN