https://bezpecnostpotravin.cz/ghana-ma-svou-prvni-gm-rostlinu/
Po více než desetiletém výzkumu uvádí Rada pro vědecký a průmyslový výzkum – Savannský zemědělský výzkumný institut (CSIR-SARI) do komerčního pěstování v Ghaně geneticky modifikovanou (GM) odrůdu vigny čínské s posílenou rezistencí vůči škůdcům. Ta se tak stává historicky první GM plodinou vyvinutou v zemi.
Čočku či fazoli má většina z nás v jídelníčku pravidelně, avšak vigna čínská (Vigna unguiculata) u nás tolik známá není. Stejně jako u předchozích zmiňovaných se jedná o luštěninu s lusky, jejímiž semeny jsou fazole. Využívá se především jako krmivo, ale díky svému vysokému obsahu proteinů je i významnou součástí potravy, především v Africe. Typickým místem růstu vigny je západní Afrika a jedním z nejvýznamnějších pěstitelů je právě Ghana.
Vigna je častým cílem škůdců, primárně zavíječe šešulového (Evergestis extimalis), který dokáže zničit až 80 % úrody. Právě proto ghanský CSIR-SARI vytvořil odolnou variantu vigny označovanou jako PBR (z angl. pod borer resistant). Věří, že díky této GM odrůdě bude zvýšeno množství úrody, a tedy i dostupnost potravin pro místní obyvatele.
Pro Ghanu a celou západní Afriku je tato věc průlomová. Otevírá se díky ní celá řada možností a úprav i dalších plodin, např. s cílem zvýšené rezistence vůči suchu. Ukazuje se tak možná budoucnost dalšího rozvoje Afriky, zlepšení ekonomické situace a sociální úrovně jednotlivých zemí, a to díky GM a jejich správnému využití.
Autor překladu: Ondřej Bašanda
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=20932
- https://www.britannica.com/plant/cowpea
- https://gna.org.gh/2024/07/ghana-releases-first-gmo-crop-for-commercial-cultivation/
Zdroj článku: BIOTRIN