https://bezpecnostpotravin.cz/tiskova-zprava-vurv-v-v-i-soucasnost-a-budoucnost-gmo-a-ngt-v-eu-a-v-globalnim-meritku/

Vydáno: 25. 11. 2024
Autor: VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Dne 18. listopadu 2024 byl uspořádán kombinovaný seminář s názvem „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“. Seminář byl pořádán Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. Praha a Českou technologickou platformou rostlinných biotechnologií.

Nejvíce zájmu vyvolala prezentace týkající se problematiky návrhu evropské legislativy pro nové genomické techniky (NGT), jejich potenciál a úskalí. Účastníci získali detailní informace o technických aspektech genové editace s využitím molekulárních nůžek a jejich možných aplikacích ve šlechtění plodin. Tyto metody umožňují přesnější a efektivnější úpravy genetické informace rostlin ve srovnání s tradičními postupy šlechtění. Navrhovaná evropská legislativa usiluje o zjednodušení schvalovacích procesů pro NGT, což by mohlo přinést významné přínosy.

Dále se účastníci seznámili s výstupy z konference týkající se Cartagenského protokolu o biologické bezpečnosti, která se konala v Kolumbii na podzim 2024. Konference byla zaměřena na aktuální otázky bezpečného nakládání s geneticky modifikovanými organismy (GMO) a implementaci nových genomických technik (NGT). Hlavními tématy bylo posílení pravidel pro hodnocení rizik a důraz na transparentnost při používání moderních biotechnologií, přičemž se zdůraznila potřeba sladění vědeckých inovací s ochranou biodiverzity a lidského zdraví.

Představitel NRL GMO představil výsledky monitoringu obsahu geneticky modifikovaných organismů (GM) v bezlepkových výrobcích, papáje a lilku dostupných na českém trhu. Posluchači se seznámili s metodami analýzy GMO v potravinách, které zahrnovaly kombinaci screeningových postupů zaměřených na detekci specifických genových sekvencí (tzv. screeningové elementy) a přítomnost vnitřních genů pro přesnější identifikaci.

Pozornost byla rovněž věnována činnosti laboratoře Oddělení mikrobiologie a biochemie NRL ÚKZÚZ v oblasti stanovení GMO, která spadá pod Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský se sídlem v Brně. Oddělení mikrobiologie a biochemie provádí kontrolu přítomnosti GMO v krmivech, osivech a věnuje se klasifikaci odrůd molekulárně-biologickými metodami.

Semináře se zúčastnilo 18 osob prezenčně a 44 osob online formou; několika skupinám, které se nemohly účastnit, pak byly zaslány na vyžádání kompletní prezentace včetně zvuku. Seminář navštívili zástupci privátního sektoru (šlechtitelé, potravináři, pěstitelé) a institucí, např. Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, či vysokých škol: ČZU a VŠCHT.

Tisková zpráva ve formátu .pdf je ke stažení zde.

Odkaz na prezentace je možné získat na adrese drabkova@vurv.cz. Další dotazy směřujte na ovesna@vurv.cz.

Odkaz: Pozvánka a program semináře

Zpracovala:
Ing. et Ing. Michaela Jungová, Ph.D., DiS.
doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.

Zdroj: VÚRV