https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-odolavajici-zmenam-klimatu/

Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím zlepšili efektivitu fotosyntézy a odolnost rostlin vůči vysokým teplotám.

Průlomový výzkum indického týmu ukázal, že mutace tohoto genu u rýže odrůdy ASD 16 zvýšily hustotu průduchů u první generace až o 44 %. Výsledky naznačují, že tato strategie by mohla přispět ke šlechtění rýže lépe přizpůsobené extrémním podmínkám, jako jsou sucho a horko, aniž by negativně ovlivnila kvalitu či výnos zrna.

Tereza Branyšová

Více na: Rýže odolávající změnám klimatu
Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/GM-ryze-284x300.jpg 284w" alt="" width="476" height="502" class="wp-image-73625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: BIOTRIN