Nová položka v NBT knihovně – Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
Chov sumců je klíčovým odvětvím americké akvakultury, ale infekční onemocnění vedou k výrazným ztrátám, které nejen zvyšují náklady na chov, ale také zatěžují životní prostředí plýtváním zdroji a produkcí odpadu. Hledání řešení je proto klíčové pro zlepšení efektivity i udržitelnosti tohoto odvětví.
Vědci z Auburn University využili technologii CRISPR/Cas9 k vložení genu katelicidinu z aligátora do genomu sumců, čímž zvýšili jejich odolnost vůči infekcím. Zároveň genetickou úpravou zajistili sterilitu ryb, aby nemohly ovlivnit volně žijící populace. Tento přístup má potenciál snížit spotřebu antibiotik a zlepšit ekologickou stopu akvakultury.
Autor: Tereza Branyšová
Více na: Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/sumec_GM-285x300.jpg 285w" alt="" width="475" height="500" class="wp-image-74189" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: BIOTRIN
