https://bezpecnostpotravin.cz/vysledna-sklizen-ovoce-2024/

Vydáno: 14. 1. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock-jablka-na-strome_orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="942" height="489" class="wp-image-74820" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva — Výsledná hlášení sklizně ovoce potvrdila předchozí nízké odhady. 

Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.

Výrazné poškození zaznamenaly i hrušně, jejichž úroda činí v letošním roce přibližně 5603 tun, což je 77 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. U hrušní konečnou sklizeň pozitivně ovlivnil dostatek srážek, dlouhý teplý podzim a partenokarpický vývoj plodů u odrůdy Konference. Hlavní produkční oblast hrušní představuje v letošním roce Olomoucký kraj, kde se sklidily téměř dvě pětiny produkce.

Nejhůře dopadly třešně, kterých se sklidilo 254 t, což je 17 % pětiletého průměru a višně, kterých bylo 1342 tun, což je 28 % pětiletého průměru. Výrazně byly poškozeny i další peckoviny. Meruněk se sklidilo 63 % pětiletého průměru a broskví 66 % pětiletého průměru. Oproti jiným rokům s mrazovým poškozením se u teplomilného ovoce situace otočila a sklizeň zachraňovala jižní Morava. Slivoní se urodilo 3270 t, což činí 40 % pětiletého průměru a nejvyšší sklizeň byla opět na jižní Moravě.

Mrazivé počasí mělo výrazně negativní dopad na úrodu, přičemž nejvíce postižené byly Čechy. Zde došlo k citelnému propadu sklizně. Na Moravě byla situace smíšená.  V některých lokalitách se úroda udržela na normální úrovni, jinde mráz zničil veškeré plody. Dalším problémem bylo znehodnocení nasazených plodů na stromech. Většina z nich byla poškozena mrazem, což ovlivnilo jejich velikost a vzhled a znemožnilo tak prodej jako stolního ovoce. Plody, které se podařilo sklidit v uspokojivém zdravotním stavu, byly následně určeny k průmyslovému zpracování.

Mgr. Petra Hrabčáková, Ph.D., zástup tiskové mluvčí, mob. 734 427 619

Přílohy

Zdroj: ÚKZÚZ