https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-soucasna-globalni-vyzivova-doporuceni/

Vydáno: 16. 1. 2025
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-768x449.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-1536x899.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/zdrave_jidlo_orez-2048x1198.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="599" class="wp-image-38328" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28. 1. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

„Současná globální výživová doporučení“
přednášející
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta UK

Abstrakt
Problematika potravinové bezpečnosti, negativního vlivu současného stravování na zdraví a produkce potravin na životní prostředí jsou na předním místě globální politické agendy. V roce 2019 FAO/WHO publikovaly hlavní zásady udržitelné zdravé stravy a Komise EAT-Lancet pro potraviny, planetu a zdraví složená z 37 odborníků různých oborů ze 16 zemí navrhla způsob stravování založený na nejlepších důkazech pro zdravou stravu z udržitelných potravinových systémů. Klíčovým doporučením stravy EAT-Lancet je převažující konzum rostlinných, omezený konzum živočišných potravin a vysoce průmyslově zpracovaných potravin.

Zpráva komise vzbudila značný ohlas mezi odborníky. Četné studie z různých zemí ukázaly, že strava osob blížící se více doporučením EAT-Lancet s sebou nese nižší riziko celé řady onemocnění a má menší dopad na životní prostředí než strava, která se od nich značně liší. Souhrn rozsáhlých globálních konzultací s hlavním tématem, jak uvést do praxe stravu EAT-Lancet, byl publikován v roce 2024 pod názvem EAT-Lancet 2. Důraz na konzum rostlinných potravin a zohlednění dopadů produkce potravin na životní prostředí a udržitelnost zahrnují recentní aktualizace národních doporučení např. pro severské a pobaltské země, Německo a Kanadu. Nově se v doporučeních objevují i sociokulturní aspekty.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI