https://bezpecnostpotravin.cz/pavouci-versus-insekticidy-kdyz-mikroorganizmy-rozhoduji-o-preziti/

Vydáno: 3. 2. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/pavouk_mikrobiom_CARC-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/pavouk_mikrobiom_CARC-768x393.jpg 768w" alt="" width="933" height="477" class="wp-image-75342" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: CARC

Věděli jste, že mikroorganizmy mohou pomáhat pavoukům přežít v zemědělské krajině plné pesticidů? Nová studie vědců z CARC, publikovaná v prestižním časopise Journal of Environmental Management, přináší nový pohled na vztah mezi mikrobiomem a odolností pavouků vůči běžně používaným insekticidům. 

V ovocných sadech střední Evropy dominuje pavouk Philodromus cespitum, významný predátor škůdců. V rámci studie jsme zjistili, že jeho odolnost vůči insekticidům úzce souvisí se složením endosymbiotických bakterií v jeho těle. Některé běžně používané pesticidy, jako Mospilan, Movento a Benevia, byly pro pavouky částečně smrtelné. Ti, kteří přežili, však vykazovali výrazně vyšší zastoupení bakteriální skupiny Mycoplasmatota – více než desetinásobné oproti citlivým jedincům! Proč je to důležité? Přítomnost specifických bakterií může hrát klíčovou roli v přirozené rezistenci užitečných predátorů vůči chemickým látkám. Naše výsledky mohou přispět k udržitelnějším strategiím ochrany rostlin.

Autor: Ing. Jan KlírCSc.

Řezáč, Řezáčová & Heneberg (2025), Journal of Environmental Management 373, 123486. DOI 10.1016/j.jenvman.2024.123486

Zdroj: CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu)