https://bezpecnostpotravin.cz/pripominame-si-240-vyroci-narozeni-magdaleny-dobromily-rettigove/

Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: NZM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Magdalena-Rettigova-300x132.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Magdalena-Rettigova-768x337.jpg 768w" alt="" width="933" height="410" class="wp-image-75355" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrace: z archivu NZM

V pátek 31. ledna jsme si připomněli 240 let od doby, kdy se narodila Magdalena Barbora Artmannová, provdaná Rettigová, česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz, která se zasadila o osvětu mezi českými ženami a dívkami.

Vzácná konstelace rodinného zázemí, osobních, společenských a historických předpokladů umožnila této činorodé ženě v doposud významně maskulinní společnosti promluvit sebevědomým ženským hlasem. A rozhodla se pro nemalý úkol – oslovit mladé ženy a dívky zejména z měšťanského prostředí a vedle výuky vaření a domácích prací je naučit milovat český jazyk a českou literaturu.

Její stěžejní dílo Domácí kuchařka představuje ucelený soubor rozličných receptů a postupů obohacený o praktické rady k péči o domácnost a zdraví. V čem ale byla tato kniha inovativní a pro směřování národní gastronomie přelomová, bylo užití české kulinární terminologie, které pomohla zformulovat a které používáme dodnes.

Magdalena Dobromila Rettigová inspirovala mnohé. Nevýznamnějším odkazem byl pravděpodobně spolek Domácnost, který vznikl v roce 1885 na počest stého výročí jejího narození. Ten v jejím odkazu dále pokračoval a zřídil první českou kuchařskou školu.

Více se o Magdaleně Dobromile Rettigové dozvíte v tomto článku.

Zdroj: NZM