https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-lednu-2025/

Vydáno: 7. 2. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 1. – 31. 1. 2025 celkem 175 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1).

Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 17 finančních sankcí v celkové výši 128 000,- Kč. Ve 3 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Na základě podnětu se uskutečnilo 8 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hlodavců. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 28 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci lednu byly zjištěny nedostatky zejména v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v osobní hygieně zaměstnanců vykonávající činnosti epidemiologicky závažné a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2

Fotografie provozoven:
Foto č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – opadaná malba a mokrá stěna v zázemí provozovny

Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena – znečištěné zařizovací předměty a provozní nádobí uložené na zemi (pekáč)

Foto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena chladícího zařízení – těsnící guma s plísní

Foto č. 4 – hotové pokrmy uložené v nevhodných obalech, při nevhodných teplotách a na zemi v kuchyni

Seznam kontrolovaných provozoven:
Seznam-kontrolovanych-provozoven_Leden-2025

Zdroj: HSHMP