
HSHMP provedla v roce 2024 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) 590 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti.
Závady byly zjištěny při 80 kontrolách, tj. ve 14 % ze všech provedených kontrol (70x zařízení školního stravování a 10x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se zejména o dětské skupiny), kde byla kontrolou zjištěna nedostatečná provozní hygiena, zanedbaná údržba prostor, kde se manipuluje s potravinami, zanedbaná údržba předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem, křížení čistého a nečistého provozu, nedodržování data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti, nezajištění sledovatelnosti – původu potravin, nedodržování postupů na zásadách HACCP, nedodržování bezpečných teplot při uchovávání připravovaných pokrmů, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů, v daném případě dětí a mladistvých.
V rámci provedených kontrol bylo provedeno 307 měření teploty při uchovávání potravin a pokrmů před jejich výdejem, přičemž bylo zjištěno 23krát nedodržení teplotního řetězce.
Dále bylo z důvodu ověření bezpečnosti podávaných pokrmů odebráno 54 vzorků potravin a pokrmů na mikrobiologické vyšetření, všechny výsledky byly vyhovující. V rámci kontroly dodržování zásad provozní hygieny byly 29krát odebrány stěry z prostředí, 9 vzorků z plochy nářadí používaného k přípravě pokrmů bylo nevyhovujících, v těchto případech byla provozovatelům nařízena sanitace.



V daném případě byla teplota pokrmu vyhovující.
S provozovateli předmětných školských zařízení, kde byly zjištěny závady, bylo, případně bude zahájeno přestupkové řízení. Ze strany HSHMP byli provozovatelé poučeni o správné hygienické praxi a o nutnosti zajistit co nejdříve konkrétní nápravná opatření.
V roce 2024 byly odborem HDM v zařízeních stravovacích služeb uloženy pokuty v celkové výši 180 500,- Kč.
V roce 2024 bylo odborem HDM šetřeno podezření na výskyt onemocnění spojeného s konzumací pokrmů v zařízeních školního stravování, tzv. alimentárního onemocnění celkem 4x. Ze závěrů epidemiologických šetření vyplynulo, že nebyla prokázána přímá souvislost onemocnění z pokrmů podávaných v předmětných provozovnách školního stravování. Ve dvou případech se jednalo o onemocnění virové etiologie a ve dvou případech o bakteriální onemocnění (salmonelóza).
V roce 2024 jsme obdrželi také 13 podnětů na nedodržování hygienických požadavků ve školních jídelnách. Po provedeném šetření bylo 6 podnětů hodnocených jako oprávněné (jednalo se zejména o nedostatky v provozní hygieně), 6 podnětů bylo neoprávněných a 1 podnět byl hodnocen jako částečně oprávněný.
V rámci edukační činnosti odboru HDM bylo v roce 2024 proškoleno 410 pracovníků školních jídelen a pracovníků ostatních zařízení, kde je poskytováno stravování dětem.
Cílem našich kontrol je předcházet rizikům možného ohrožení zdraví konzumentů, resp. chránit specifickou, citlivou populační skupinu dětí a mladistvých.

Zdroj fotografií pochází z kontrolní činnosti odboru HDM HSHMP.
Zdroj: HSHMP