https://bezpecnostpotravin.cz/vysledky-kontrol-provedenych-v-roce-2024-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-na-uzemi-hl-m-prahy/

Vydáno: 11. 2. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kontrola_rok-2024-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kontrola_rok-2024-768x471.jpg 768w" alt="" width="798" height="489" class="wp-image-76201" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: HSHMP

HSHMP provedla v roce 2024 v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) 590 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti.

Závady byly zjištěny při 80 kontrolách, tj. ve 14 % ze všech provedených kontrol (70x zařízení školního stravování a 10x zařízení tzv. ostatní stravovací služby pro děti, jedná se zejména o dětské skupiny), kde byla kontrolou zjištěna nedostatečná provozní hygiena, zanedbaná údržba prostor, kde se manipuluje s potravinami, zanedbaná údržba předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy, nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem, křížení čistého a nečistého provozu, nedodržování data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti, nezajištění sledovatelnosti – původu potravin, nedodržování postupů na zásadách HACCP, nedodržování bezpečných teplot při uchovávání připravovaných pokrmů, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů, v daném případě dětí a mladistvých.

V rámci provedených kontrol bylo provedeno 307 měření teploty při uchovávání potravin a pokrmů před jejich výdejem, přičemž bylo zjištěno 23krát nedodržení teplotního řetězce.
Dále bylo z důvodu ověření bezpečnosti podávaných pokrmů odebráno 54 vzorků potravin a pokrmů na mikrobiologické vyšetření, všechny výsledky byly vyhovující. V rámci kontroly dodržování zásad provozní hygieny byly 29krát odebrány stěry z prostředí, 9 vzorků z plochy nářadí používaného k přípravě pokrmů bylo nevyhovujících, v těchto případech byla provozovatelům nařízena sanitace.

Foto č. 1: Odběry potravin a pokrmů ve stravovacím zařízení k ověření jejich bezpečnosti jsou standardním postupem při šetření podezření na alimentární výskyt.
Foto č. 2: Kontrolující hygienik provádí stěry z pracovních ploch k ověření správného postupu sanitace.
Foto č. 3: Měření teploty pokrmů k ověření dodržování teplotního řetězce je běžnou součástí kontroly.
V daném případě byla teplota pokrmu vyhovující.  

S provozovateli předmětných školských zařízení, kde byly zjištěny závady, bylo, případně bude zahájeno přestupkové řízení. Ze strany HSHMP byli provozovatelé poučeni o správné hygienické praxi a o nutnosti zajistit co nejdříve konkrétní nápravná opatření.

V roce 2024 byly odborem HDM v zařízeních stravovacích služeb uloženy pokuty v celkové výši 180 500,- Kč.
V roce 2024 bylo odborem HDM šetřeno podezření na výskyt onemocnění spojeného s konzumací pokrmů v zařízeních školního stravování, tzv. alimentárního onemocnění celkem 4x. Ze závěrů epidemiologických šetření vyplynulo, že nebyla prokázána přímá souvislost onemocnění z pokrmů podávaných v předmětných provozovnách školního stravování. Ve dvou případech se jednalo o onemocnění virové etiologie a ve dvou případech o bakteriální onemocnění (salmonelóza).
V roce 2024 jsme obdrželi také 13 podnětů na nedodržování hygienických požadavků ve školních jídelnách. Po provedeném šetření bylo 6 podnětů hodnocených jako oprávněné (jednalo se zejména o nedostatky v provozní hygieně), 6 podnětů bylo neoprávněných a 1 podnět byl hodnocen jako částečně oprávněný.

V rámci edukační činnosti odboru HDM bylo v roce 2024 proškoleno 410 pracovníků školních jídelen a pracovníků ostatních zařízení, kde je poskytováno stravování dětem.

Cílem našich kontrol je předcházet rizikům možného ohrožení zdraví konzumentů, resp. chránit specifickou, citlivou populační skupinu dětí a mladistvých.

Foto č. 4: Oběd ve školní jídelně

Zdroj fotografií pochází z kontrolní činnosti odboru HDM HSHMP.

Zdroj: HSHMP