https://bezpecnostpotravin.cz/novy-kultivar-ryze-nabizi-velkou-urodu-a-nizke-emise-metanu/

Vydáno: 11. 2. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-1536x840.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/ryze_pole_orez-2048x1120.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-39787" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Rýžové farmy jsou zodpovědné za zhruba 12 procent globálních emisí nebezpečného skleníkového plynu metanu.

Není to málo a navíc lze čekat, že se se podíl rýžovišť na emisích metanu bude dál zvyšovat s tím, jak bude lidská populace ještě nějakou dobu růst.

Vědci nedávno identifikovali chemické látky, které se uvolňují z kořenů rýže a které určují, kolik metanu taková rostlina vyprodukuje. Tuto informaci následně využili při šlechtění nového kultivaru rýže, který vypouští do ovzduší až o 70 procent méně metanu.

Jak říká vedoucí výzkumného týmu mikrobioložka Anna Schnürerová z Swedish University of Agricultural Sciences, jejich výzkum dokládá, že je možné udělat rýži s nízkými emisemi metanu a její výnos zůstane stále vysoký. S kolegy v tomto případě zůstali u tradičních metod šlechtění.

Metan uvolňovaný z rýžovišť vytvářejí mikroby, které rozkládají organické látky pocházející z kořenů rostlin rýže, tedy kořenové exudáty. Rýže a podobně i mnohé další druhy rostlin pak využívají živiny, které vytvářejí mikroby „krmené“ kořenovými exudáty.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: High-yield rice breed emits up to 70% less methane

Zdroj: Gate2Biotech