https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-6-tyden-2025/

Vydáno: 14. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2025: 3. 2. – 9. 2. 2025 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku
    Potraviny  
07/02/2025 Itálie  Salmonella spp. v kuřecím/krůtím kebabu Polsko
07/02/2025 Litva  podezření na alimentární nákazu způsobenou Salmonella Enteritidis v mraženém kuřecím stehenním mase Polsko
05/02/2025 Dánsko  Bacillus cereus v tempehu, bio Dánsko
05/02/2025 Švédsko  přítomnost alergenu vejce v mražených obalovaných krevetách Vietnam
05/02/2025 Francie  CBD a delta-9-THC v želé bonbonech Nizozemsko
05/02/2025 Francie  Salmonella v hořké čokoládě s maltitolem Španělsko
04/02/2025 Finsko  lepek v bezlepkovém mase na kebab Německo
04/02/2025 Itálie  Salmonella spp. v kuřecím a krůtím kebabu Polsko
03/02/2025 Francie  ethylenoxid v heřmánku  
03/02/2025 Francie  ethylenoxid v rostlinném extraktu  
03/02/2025 Polsko  Salmonella spp. v mraženém drůbežím kebabu  
03/02/2025 Nizozemsko  aflatoxin B1 v sójovém výrobku Soprotex-N-Slices Srbsko
    Krmiva  
       
      Materiály přicházející do styku s potravinami  
       

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.