https://bezpecnostpotravin.cz/editovany-salat-nabizi-vyssi-obsah-vitaminu-a-antioxidantu/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="829" height="444" class="wp-image-77079" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů.
Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu a kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu.
Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim umožnilo zvýšit obsah více různých nutričních látek v salátu současně namísto soustředění se na jedinou takovou látku.
Úpravou klíčových genů, které ovládají produkci vitamínů a antioxidantů, dokázali navýšit obsah beta karotenu v salátu 2,7krát, čímž podpořili jeho roli jako prekurzoru vitamínu A, který je zásadní pro zrak, fungování imunity a dobrý stav kůže.
Obsah zeaxanthinu, významného anntioxidantu, který pomáhá chránit oči před poškozením modrým světlem a před věkem podmíněnou makulární degenerací, zvýšili na úroveň, která není pro salát obvyklá. Pokud jde o kyselinu askorbovou, čili vitamín C, který je nezbytný například pro imunitní systém nebo příjem železa, jeho obsah navýšili v salátu 6,9krát.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Gene-edited lettuce: A new approach to fighting micronutrient deficiencies
Zdroj: Gate2Biotech
