https://bezpecnostpotravin.cz/potencial-alternativnich-pestebnich-systemu-v-intenzifikaci-zahradnicke-produkce/

Vydáno: 13. 3. 2025
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vertikalni-zemedelstvi_pan_pixabay-300x148.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vertikalni-zemedelstvi_pan_pixabay-768x379.jpg 768w" alt="" width="933" height="461" class="wp-image-77153" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto: Pixabay

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 3. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

„Potenciál alternativních pěstebních systémů v intenzifikaci zahradnické produkce“
Přednášející
Prof. Ing. Robert Pokluda, Ph.D.
Ústav zelinářství a květinářství, Zahradnická fakulta MU v Brně

ABSTRAKT

Rostoucí poptávka po udržitelných a efektivních způsobech produkce zahradnických plodin vede
k intenzivnímu výzkumu a implementaci alternativních pěstebních systémů. Mezi perspektivní přístupy
patří hydroponie, aeroponie, aquaponie a vertikální farmaření, které umožňují optimalizaci využití prostoru, vody a živin. Tyto metody nejen zvyšují výnosy a snižují ekologickou stopu, ale také umožňují produkci v nepříznivých klimatických podmínkách a městském prostředí.

Přednáška se zaměří na klíčové výhody těchto systémů, jejich technologické a ekonomické aspekty,
možnosti integrace do současných pěstitelských modelů a jejich potenciál v budoucnosti intenzifikace
zahradnické produkce.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI