https://bezpecnostpotravin.cz/nova-metoda-dokaze-po-leta-zachovat-cenne-latky-lecivych-bylin/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/bylinky_sirupy_orez-300x116.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/bylinky_sirupy_orez-768x296.jpg 768w" alt="" width="933" height="360" class="wp-image-81442" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách.
Tisková zpráva – Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují plísně i bakterie, aktivní látky v nich obsažené mohou být degradovány stykem s kyslíkem, vysokou teplotou nebo rozloženy. Klasickým způsobem uchování léčivých bylin je sušení, případně extrakce spojená s výrobou sirupů nebo tinktur. Tyto přístupy ale do jisté míry negativně ovlivňují obsah zdraví prospěšných látek.
Přidáním vody a mixováním nejprve vědci rozmělnili byliny na hladkou kaši. „Přídavek vitamínu C do kaše ochrání citlivé složky před oxidací a hmotu okyseluje, což je důležité při stabilizaci výsledného produktu,“ upozornil Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství CARC. Následné ošetření vysokým tlakem je pak unikátní metoda, která je schopná zničit aktivní buňky bakterií, kvasinek a plísní za teplot, které neničí citlivé termolabilní látky.
Vystavením bylinného homogenátu tlaku 350 až 400 MPa (pozn. – jen pro srovnání to odpovídá tlaku v hloubce 30 až 40 km pod hladinou moře; nicméně takové místo na Zemi nenajdeme) dojde k denaturaci bílkovin odpovědných za dělení mikrobiálních buněk a ty se nadále nemohou množit a kazit cenný materiál. Vzniklá hmota je při skladování v chladu (5–8 °C) stabilní několik měsíců až roků.
Bylinné homogenáty již nalézají využití na trhu jako netradiční složky potravin. „Například jsme navázali spolupráci s českou čokoládovnou Carla s.r.o. Dvůr Králové, která vyrábí čokoládové pralinky zvané Chmelinky s náplní z chmelového homogenátu, nebo s firmou Rakytník Cvrček využívající bylinných homogenátů ve výrobě sirupů, ovocných kůží s bylinami, želatinových cukrovinek či ovocno-bylinných složek do jogurtů,“ řekl Milan Houška. Homogenáty lze zužitkovat dále při přípravě koktejlů, ovocných přesnídávek, zeleninových omáček, fermentované zeleniny, ochucujících složek zmrzliny a tak dále. Do těchto produktů vnáší komplex bioaktivních látek srovnatelný s čerstvou bylinou po celý rok. Využití sklizně tak není omezeno.
„Metodu homogenizace bylin a tlakování jsme již použili pro chmelové šištice, při výrobě Chmelinek a želatinových bonbonů Chmeláky. Nedávno jsme ji pak použili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Fakultou potravinářskou a biochemické technologie VŠCHT pro ošetření mateřského mléka s cílem inaktivovat spory mikroorganismu Bacillus cereus,“ přiblížil Milan Houška. V právě probíhajícím výzkumném projektu pak vědci řeší využití léčivých bylin pro výrobu zdraví prospěšných potravin. V něm opět počítají s uplatněním technologie přípravy homogenátů a jejich ošetření vysokým tlakem.
Receptury unikátních potravin s přídavkem homogenátů z bylin jsou předmětem právní ochrany.
Kontakt pro média:
Ing. Milan Houška, CSc.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Odbor potravinářství
Tel.: 737 287 007
E-mail: milan.houska@carc.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Bazalkovy-sirup-225x300.jpg 225w" alt="" width="340" height="453" class="wp-image-81428" style="box-sizing: border-box; height: 343.844px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81428" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Levandulovy-sirup-240x300.jpg 240w" alt="" width="360" height="450" class="wp-image-81429" style="box-sizing: border-box; height: 343.844px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81429" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Vyrobky-s-tymianovym-homogenatem-1-300x297.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Vyrobky-s-tymianovym-homogenatem-1-150x150.jpg 150w" alt="" width="405" height="401" class="wp-image-81430" style="box-sizing: border-box; height: 343.844px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81430" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Vyrobky-s-tymianovym-homogenatem-246x300.jpg 246w" alt="" width="325" height="396" class="wp-image-81432" style="box-sizing: border-box; height: 322.594px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81432" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Ovocna-slozka-do-jogurtu-hrusky-s-rakytnikem-a-fenyklem-300x255.jpg 300w" alt="" width="481" height="409" class="wp-image-81436" style="box-sizing: border-box; height: 322.594px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81436" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Zelatinove-bonbony-s-chmelovym-homogenatem-240x300.jpg 240w" alt="" width="332" height="415" class="wp-image-81435" style="box-sizing: border-box; height: 322.594px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 258.078px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81435" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Cokoladove-pralinky-s-chmelovym-homogenatem-300x234.jpg 300w" alt="" width="566" height="442" class="wp-image-81434" style="box-sizing: border-box; height: 305.234px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81434" />
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Ovocna-kuze-s-bylinami-300x213.jpg 300w" alt="" width="577" height="409" class="wp-image-81433" style="box-sizing: border-box; height: 305.234px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="81433" />Zdroj: CARC
