https://bezpecnostpotravin.cz/spanelsti-vedci-vyvinuli-zlaty-salat-s-rekordnim-obsahem-beta-karotenu/

Vydáno: 7. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/sazeni_salaty_orez-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/sazeni_salaty_orez-768x459.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/sazeni_salaty_orez-1536x918.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/sazeni_salaty_orez-2048x1223.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="612" class="wp-image-40572" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vědci z Výzkumného ústavu pro molekulární a buněčnou biologii rostlin (IBMCP), společného pracoviště Španělské národní rady pro výzkum (CSIC) a Politické univerzity ve Valencii (UPV) dosáhli významného pokroku v oblasti biofortifikace rostlin. Jejich inovativní metoda umožňuje významně zvýšit obsah beta-karotenu v listech a dalších zelených rostlinných pletivech, což představuje významný krok vpřed v oblasti výživy a zemědělství. Výsledky byly zveřejněny v časopise Plant Journal.

Beta-karoten, který patří mezi nejvýznamnější karotenoidy, je klíčovou sloučeninou pro lidské zdraví. Jako primární prekurzor retinoidů, včetně vitaminu A, hraje zásadní roli v několika základních tělesných funkcích. Mezi ty nejdůležitější patří správné fungování zraku, proliferace a diferenciace buněk a podpora imunitního systému. Karotenoidy jsou přirozeně se vyskytující pigmenty v rostlinách a dalších fotosyntetizujících organismech.

Vzhledem k významu beta-karotenu pro lidské zdraví bylo klíčovým úkolem zmíněného vědeckého týmu najít způsob, jak zvýšit obsah beta-karotenu v listech rostlin, ale zároveň nenarušit jejich životně důležité procesy, především fotosyntézu. Pro správné fungování fotosyntézy je totiž nezbytná přesně vyvážená hladina karotenoidů včetně beta-karotenu ve fotosyntetických komplexech chloroplastů – jak příliš vysoké, tak příliš nízké množství může narušit jejich funkci a vést až k odumření listů.

Výzkumníci vyřešili problém s rovnováhou beta-karotenu pomocí kombinace biotechnologických technik a ošetření vysokou intenzitou světla. Vyvinuli metodu využívající dva různé přístupy k ukládání beta-karotenu v netradičních místech rostlinné buňky. První přístup spočívá v ukládání beta-karotenu v plastoglobulech – tukových zásobních vezikulách uvnitř chloroplastů, které se běžně neúčastní fotosyntézy ani nehromadí karotenoidy. Druhá strategie využívá biotechnologické přístupy k produkci beta-karotenu mimo chloroplasty, ve vezikulách v cytosolu. Pomocí molekulárních technik a intenzivního světla se podařilo stimulovat tvorbu plastoglobulů, což nejen zvýšilo množství uloženého beta-karotenu, ale také zlepšilo jeho biologickou dostupnost pro lidský organismus.

Tento výzkum představuje významný krok vpřed v boji proti nedostatku vitaminu A v lidské stravě a ukazuje potenciál biotechnologických přístupů při řešení globálních výživových problémů.

Autor článku: Tereza Branyšová

Zdroje: 

Zdroj článku: BIOTRIN