https://bezpecnostpotravin.cz/rezistence-vuci-karbapenemum-v-potravinovem-retezci/

Vydáno: 8. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45553" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Bakterie produkující karbapenemázy, které se dříve vyskytovaly především v nemocnicích, jsou nyní zjišťovány u potravinových zvířat a potravinářských výrobků v celé Evropě. To je jeden ze závěrů nejnovějšího vědeckého stanoviska úřadu EFSA k výskytu a šíření enterobakterií produkujících karbapenemázu (CPE) v potravinovém řetězci v EU/EFTA.

Přestože neexistují jednoznačné důkazy o tom, že se tyto bakterie šíří na člověka prostřednictvím potravin, byly u zvířat i lidí nalezeny identické kmeny, což naznačuje možný přenos mezi nimi.

CPE jsou bakterie produkující enzymy (karbapenemázy), které inaktivují karbapenemová antibiotika. Tato antibiotika se používají k léčbě závažných infekcí u lidí. Rezistence vůči těmto lékům představuje významné riziko pro veřejné zdraví a potenciálně ponechává jen málo účinných možností léčby.

Nejnovější stanovisko úřadu EFSA, které navazuje na hodnocení EFSA z roku 2013, přezkoumává údaje a literaturu do konce února 2025. Vychází z informací shromážděných ze zemí EU a ESVO, přičemž přispělo i Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Hlavní zjištění

  • Od roku 2011 byly CPE zjištěny v potravinovém řetězci ve 14 z 30 zemí EU/ESVO.
  • Nejčastěji hlášenými CPE jsou E. coli, Enterobacter, Klebsiella a Salmonella, pocházející především ze suchozemských zvířat určených k produkci potravin (prasata, skot a v menší míře drůbež, což jsou druhy zvířat, které jsou v EU rutinně sledovány z hlediska antimikrobiální rezistence).
  • Počet hlášených případů CPE se zvýšil, zejména u prasat, skotu a drůbeže, přičemž v letech 2021 a 2023 došlo v řadě členských států k výraznému nárůstu.
  • Deset z 30 zemí EU/ESVO zavedlo pohotovostní plány pro kontrolu a vyšetřování těchto bakterií.

Hlavní doporučení

V zájmu prevence nebo minimalizace výskytu a šíření CPE úřad EFSA doporučuje:

  • rozšířit monitorovací činnosti na další zdroje potravin, které v současné době nejsou monitorovány (např. na mořské produkty a zeleninu), a také na další druhy bakterií (např. Klebsiella);
  • zlepšit metody detekce, provádět zpětná šetření a molekulární typizaci bakterií, aby se objasnily cesty přenosu, včetně možného šíření prostřednictvím pracovníků a krmiv;
  • zaměřit výzkum na navrhování cílených studií s cílem lépe pochopit, jak se tyto bakterie šíří v potravinovém řetězci.

Další kroky

Úřad EFSA bude podporovat členské státy a země ESVO při dalším zkoumání a získávání nových údajů o výskytu a šíření CPE s ohledem na variabilitu genů přítomných v různých zemích a u různých druhů zvířat. V roce 2027 bude zveřejněno aktualizované stanovisko, které bude odrážet nejnovější zjištění.

Pokračující úsilí úřadu EFSA v boji proti antimikrobiální rezistenci odráží závazek EFSA chránit veřejné zdraví v rychle se vyvíjejícím vědeckém prostředí. Koordinovaný přístup „Jedno zdraví“– zahrnující zdraví lidí, zvířat a životního prostředí – je nezbytný pro účinné monitorování a zmírnění šíření bakterií produkujících karbapenemázy v potravinovém řetězci.

Zdroj: EFSA