https://bezpecnostpotravin.cz/rezistence-vuci-karbapenemum-v-potravinovem-retezci/

Bakterie produkující karbapenemázy, které se dříve vyskytovaly především v nemocnicích, jsou nyní zjišťovány u potravinových zvířat a potravinářských výrobků v celé Evropě. To je jeden ze závěrů nejnovějšího vědeckého stanoviska úřadu EFSA k výskytu a šíření enterobakterií produkujících karbapenemázu (CPE) v potravinovém řetězci v EU/EFTA.
Přestože neexistují jednoznačné důkazy o tom, že se tyto bakterie šíří na člověka prostřednictvím potravin, byly u zvířat i lidí nalezeny identické kmeny, což naznačuje možný přenos mezi nimi.
CPE jsou bakterie produkující enzymy (karbapenemázy), které inaktivují karbapenemová antibiotika. Tato antibiotika se používají k léčbě závažných infekcí u lidí. Rezistence vůči těmto lékům představuje významné riziko pro veřejné zdraví a potenciálně ponechává jen málo účinných možností léčby.
Nejnovější stanovisko úřadu EFSA, které navazuje na hodnocení EFSA z roku 2013, přezkoumává údaje a literaturu do konce února 2025. Vychází z informací shromážděných ze zemí EU a ESVO, přičemž přispělo i Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).
Hlavní zjištění
- Od roku 2011 byly CPE zjištěny v potravinovém řetězci ve 14 z 30 zemí EU/ESVO.
- Nejčastěji hlášenými CPE jsou E. coli, Enterobacter, Klebsiella a Salmonella, pocházející především ze suchozemských zvířat určených k produkci potravin (prasata, skot a v menší míře drůbež, což jsou druhy zvířat, které jsou v EU rutinně sledovány z hlediska antimikrobiální rezistence).
- Počet hlášených případů CPE se zvýšil, zejména u prasat, skotu a drůbeže, přičemž v letech 2021 a 2023 došlo v řadě členských států k výraznému nárůstu.
- Deset z 30 zemí EU/ESVO zavedlo pohotovostní plány pro kontrolu a vyšetřování těchto bakterií.
Hlavní doporučení
V zájmu prevence nebo minimalizace výskytu a šíření CPE úřad EFSA doporučuje:
- rozšířit monitorovací činnosti na další zdroje potravin, které v současné době nejsou monitorovány (např. na mořské produkty a zeleninu), a také na další druhy bakterií (např. Klebsiella);
- zlepšit metody detekce, provádět zpětná šetření a molekulární typizaci bakterií, aby se objasnily cesty přenosu, včetně možného šíření prostřednictvím pracovníků a krmiv;
- zaměřit výzkum na navrhování cílených studií s cílem lépe pochopit, jak se tyto bakterie šíří v potravinovém řetězci.
Další kroky
Úřad EFSA bude podporovat členské státy a země ESVO při dalším zkoumání a získávání nových údajů o výskytu a šíření CPE s ohledem na variabilitu genů přítomných v různých zemích a u různých druhů zvířat. V roce 2027 bude zveřejněno aktualizované stanovisko, které bude odrážet nejnovější zjištění.
Pokračující úsilí úřadu EFSA v boji proti antimikrobiální rezistenci odráží závazek EFSA chránit veřejné zdraví v rychle se vyvíjejícím vědeckém prostředí. Koordinovaný přístup „Jedno zdraví“– zahrnující zdraví lidí, zvířat a životního prostředí – je nezbytný pro účinné monitorování a zmírnění šíření bakterií produkujících karbapenemázy v potravinovém řetězci.
Zdroj: EFSA