https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-glycerol-v-ledove-tristi-muze-mit-nezadouci-ucinky-na-zdravi/

Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-768x395.jpg 768w" alt="" width="869" height="447" class="wp-image-81781" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto (Pixabay)

Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) provedl hodnocení zdravotních rizik naměřených hodnot glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť (slushy).

Hodnocení zdravotních rizik úřadem BfR v bodech:

  • Glycerol je povolen jako potravinářská přídatná látka E 422 pro použití v několika kategoriích potravin včetně ochucených nápojů, nikoli však jako sladidlo. Úřad BfR nemá od výrobců žádné informace o technologické funkci glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť.
  • Pro použití v potravinách není stanoveno žádné maximální množství; glycerolu může být použito tolik, kolik je třeba („quantum satis“).
    Pro hodnocení zdravotních rizik v tomto stanovisku byla použita dávka 250 miligramů (mg) glycerolu na kilogram (kg) tělesné hmotnosti (t.hm.). Jedná se o nejnižší dávku, při které byl prokázán terapeutický účinek glycerolu (snížení zvýšeného nitrolebního tlaku).
  • Hodnocení naměřených koncentrací glycerolu v celkem 62 vzorcích ledové tříště ukázalo, že již mladší děti mohou při konzumaci množství menšího než 200 mililitrů (ml) požít množství glycerolu, které odpovídá terapeuticky účinné dávce nebo ji překračuje.
  • Z pohledu úřadu BfR existují zdravotní obavy, pokud konzumace ledové tříště vede k příjmu glycerolu v takovém množství, které odpovídá terapeuticky účinné dávce nebo ji překračuje.
  • Ve vědeckých studiích o účinnosti a metabolismu glycerolu jsou popsány nežádoucí vedlejší účinky, včetně bolestí hlavynevolnostizvraceníprůjmu a závratí.
  • V průběhu dvou dotazů na německá toxikologická střediska v roce 2024 byl zaznamenán jeden případ, kdy hlášené příznaky pravděpodobně souvisely s účinky glycerolu v ledové tříšti.
    V mezinárodním měřítku jsou známy dva případy z let 2021 a 2022, kdy byly hospitalizovány děti po konzumaci ledové tříště.
  • Příznaky, jako je nevolnost, průjem a bolesti hlavy, nemusí být vždy dány do souvislosti s konzumací nápojů typu ledová tříšť. Je pravděpodobné, že ne všechny případy jsou tak vysledovány. To může vést k podcenění zdravotního rizika.

Více informací zde: Glycerol in slush ice drinks can cause undesirable health effects

Zdroj: BfR