https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-glycerol-v-ledove-tristi-muze-mit-nezadouci-ucinky-na-zdravi/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR

Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) provedl hodnocení zdravotních rizik naměřených hodnot glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť (slushy).
Hodnocení zdravotních rizik úřadem BfR v bodech:
- Glycerol je povolen jako potravinářská přídatná látka E 422 pro použití v několika kategoriích potravin včetně ochucených nápojů, nikoli však jako sladidlo. Úřad BfR nemá od výrobců žádné informace o technologické funkci glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť.
- Pro použití v potravinách není stanoveno žádné maximální množství; glycerolu může být použito tolik, kolik je třeba („quantum satis“).
Pro hodnocení zdravotních rizik v tomto stanovisku byla použita dávka 250 miligramů (mg) glycerolu na kilogram (kg) tělesné hmotnosti (t.hm.). Jedná se o nejnižší dávku, při které byl prokázán terapeutický účinek glycerolu (snížení zvýšeného nitrolebního tlaku). - Hodnocení naměřených koncentrací glycerolu v celkem 62 vzorcích ledové tříště ukázalo, že již mladší děti mohou při konzumaci množství menšího než 200 mililitrů (ml) požít množství glycerolu, které odpovídá terapeuticky účinné dávce nebo ji překračuje.
- Z pohledu úřadu BfR existují zdravotní obavy, pokud konzumace ledové tříště vede k příjmu glycerolu v takovém množství, které odpovídá terapeuticky účinné dávce nebo ji překračuje.
- Ve vědeckých studiích o účinnosti a metabolismu glycerolu jsou popsány nežádoucí vedlejší účinky, včetně bolestí hlavy, nevolnosti, zvracení, průjmu a závratí.
- V průběhu dvou dotazů na německá toxikologická střediska v roce 2024 byl zaznamenán jeden případ, kdy hlášené příznaky pravděpodobně souvisely s účinky glycerolu v ledové tříšti.
V mezinárodním měřítku jsou známy dva případy z let 2021 a 2022, kdy byly hospitalizovány děti po konzumaci ledové tříště. - Příznaky, jako je nevolnost, průjem a bolesti hlavy, nemusí být vždy dány do souvislosti s konzumací nápojů typu ledová tříšť. Je pravděpodobné, že ne všechny případy jsou tak vysledovány. To může vést k podcenění zdravotního rizika.
Více informací zde: Glycerol in slush ice drinks can cause undesirable health effects
Zdroj: BfR