https://bezpecnostpotravin.cz/czechfoodchem-2025-53-symposium-o-novych-smerech-vyroby-a-hodnoceni-potravin/

Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inzerce_CzechFoodChem2025-new-logo-300x207.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inzerce_CzechFoodChem2025-new-logo-768x530.jpg 768w" alt="" width="794" height="548" class="wp-image-82983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH a Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha si Vás dovolují pozvat na symposium CzechFoodChem 2025, které se koná 18.-20. května na VŠCHT Praha a v sálech ČSVTS na Novotného lávce v Praze.  Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin představuje zavedené setkání pracovníků širokého spektra potravinářských, zemědělských a navazujících oborů, a to jak z vědecko-výzkumných, kontrolních a vzdělávacích institucí, tak z výrobní a nutriční praxe.

Ústřední motto letošního ročníku zní Tradiční vs. nové potraviny. Na programu jsou přednášky a diskuse nejen o nových potravinách, včetně těch alternativních k současné konvenční produkci, ale i o potravinách tradičních nebo biopotravinách, či o racionálních a jiných populárních výživových směrech.

Podrobné informace o organizaci, účasti a odborné náplni symposia naleznete na www.czechfoodchem.cz.  Ke stažení jsou pro Vás připraveny Informace CzechFoodChem 2025 v kostce. Zaregistrovat se můžete ve formuláři Přihlášky k účasti a pokud máte zájem prezentovat svůj příspěvek, použijte formulář Přihláška příspěvku.

Zvané přednášky v programu:

  • Petr Tláskal, Společnost pro výživu & Oddělení léčebné výživy, FN Motol, Praha:
    Potraviny, výživa a zdraví. 80 výročí Společnosti pro výživu.
  • Roman Pavela, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC), Praha: 
    Tradiční zdraví prospěšné látky z rostlin v potravinách aneb hledání nových chutí, náhrad aditiv i způsobu prevence proti civilizačním chorobám.
  • Eva Singrová, Petr Cuhra, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:
    Úřední kontrola veganských a vegetariánských potravin v ČR.
  • Jana Hajšlová, VŠCHT Praha: 
    Alternativní proteiny: současné výzvy pro vědu i praxi.
  • Lenka Kouřimská, Česká zemědělská univerzita v Praze:
    Hmyz jako potravina a krmivo: Od historie k budoucím výzvám a možnostem využití.
  • Jaroslav Čítek, Česká zemědělská univerzita v Praze:
    Možnosti eliminace kančího pachu ve vepřovém mase a masných výrobcích.
  • Jiří Mazáč, Klára Štovčíková, Andrea Čamrová, Celně technická laboratoř, Generální ředitelství cel, Praha: 
    Současné trendy v analýze potravin z pohledu CTL.
  • Milan Čertík, Ústav biotechnológie, STU Bratislava:
    Aplikácia nutrične obohatených agro-surovín pre produkciu potravín/krmovín pripravených pomocou fungálnych polosuchých fermentácií.
  • Pavel Dostálek, VŠCHT Praha:
    Nové trendy ve výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv.

Autor příspěvku: Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH

Zdroj: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin