
Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH a Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha si Vás dovolují pozvat na symposium CzechFoodChem 2025, které se koná 18.-20. května na VŠCHT Praha a v sálech ČSVTS na Novotného lávce v Praze. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin představuje zavedené setkání pracovníků širokého spektra potravinářských, zemědělských a navazujících oborů, a to jak z vědecko-výzkumných, kontrolních a vzdělávacích institucí, tak z výrobní a nutriční praxe.
Ústřední motto letošního ročníku zní Tradiční vs. nové potraviny. Na programu jsou přednášky a diskuse nejen o nových potravinách, včetně těch alternativních k současné konvenční produkci, ale i o potravinách tradičních nebo biopotravinách, či o racionálních a jiných populárních výživových směrech.
Podrobné informace o organizaci, účasti a odborné náplni symposia naleznete na www.czechfoodchem.cz. Ke stažení jsou pro Vás připraveny Informace CzechFoodChem 2025 v kostce. Zaregistrovat se můžete ve formuláři Přihlášky k účasti a pokud máte zájem prezentovat svůj příspěvek, použijte formulář Přihláška příspěvku.
Zvané přednášky v programu:
- Petr Tláskal, Společnost pro výživu & Oddělení léčebné výživy, FN Motol, Praha:
Potraviny, výživa a zdraví. 80 výročí Společnosti pro výživu. - Roman Pavela, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC), Praha:
Tradiční zdraví prospěšné látky z rostlin v potravinách aneb hledání nových chutí, náhrad aditiv i způsobu prevence proti civilizačním chorobám. - Eva Singrová, Petr Cuhra, Státní zemědělská a potravinářská inspekce:
Úřední kontrola veganských a vegetariánských potravin v ČR. - Jana Hajšlová, VŠCHT Praha:
Alternativní proteiny: současné výzvy pro vědu i praxi. - Lenka Kouřimská, Česká zemědělská univerzita v Praze:
Hmyz jako potravina a krmivo: Od historie k budoucím výzvám a možnostem využití. - Jaroslav Čítek, Česká zemědělská univerzita v Praze:
Možnosti eliminace kančího pachu ve vepřovém mase a masných výrobcích. - Jiří Mazáč, Klára Štovčíková, Andrea Čamrová, Celně technická laboratoř, Generální ředitelství cel, Praha:
Současné trendy v analýze potravin z pohledu CTL. - Milan Čertík, Ústav biotechnológie, STU Bratislava:
Aplikácia nutrične obohatených agro-surovín pre produkciu potravín/krmovín pripravených pomocou fungálnych polosuchých fermentácií. - Pavel Dostálek, VŠCHT Praha:
Nové trendy ve výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv.
Autor příspěvku: Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH
Zdroj: Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin