https://bezpecnostpotravin.cz/proc-je-dulezite-zvysit-privod-kyseliny-dokosahexaenove-a-kyseliny-eikosapentaenove-nejen-u-tehotnych-a-kojicich-zen/

Vydáno: 23. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Proč je důležité zvýšit přívod kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové (nejen) u těhotných a kojících žen?“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 2/2025“.

Omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenová a eikosapentaenová
DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) patří mezi omega-3 mastné kyseliny (MK) s dlouhým řetězcem, které jsou pro naše zdraví důležité po celý život. Tyto MK jsou klíčové pro správnou funkci mozku, zraku, nervového a imunitního systému, stejně jako pro udržení zdraví srdce a cév. Mají protizánětlivé účinky a mohou pomáhat snižovat riziko rozvoje různých onemocnění vznikajících na podkladě chronického zánětu.
I když si tělo může DHA a EPA částečně vytvářet přeměnou z jiné omega-3 MK (α-linolenové), tento proces je velmi omezený. Proto je důležité tyto látky přijímat přímo stravou. Nejbohatšími zdroji DHA a EPA jsou tučné ryby a mořské plody (případně olej z mořských řas). Kromě těchto důležitých MK ryby poskytují i další cenné živiny, jako jsou bílkoviny, vitaminy (D, B12, A), selen, jod, zinek, v některých případech i železo nebo vápník. Podle doporučení bychom měli ryby (případně mořské plody) do našeho jídelníčku zařazovat 2x týdně (celkem asi 220‒340 g).

Autoři článku: Ing. Mgr. Michaela Vysloužilová, Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D., prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D. a kol.
Státní zdravotní ústav – Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno (SZÚ‒CZVP)

Zdroj: Společnost pro výživu