https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-norskeho-vkm-k-poskytnuti-dat-dusitany-dusicnany-nitrosaminy/

Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/VKM_dusitany-300x125.jpg 300w" alt="" width="681" height="283" class="wp-image-83242" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />

Norský Vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) bude posuzovat, zda expozice dusičnanům, dusitanům a/nebo nitrosaminům z potravin představuje zdravotní riziko pro některou skupinu norské populace.

Pro toto posouzení rizik je zapotřebí analýza dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosaminů v potravinách, aby bylo možné prozkoumat možné korelace mezi dusičnany/dusitany a nitrosaminy a vyvinout predikční modely pro tvorbu těchto látek v potravinách.

Z tohoto důvodu VKM vyzývá podniky a další zainteresované veřejné i soukromé subjekty (včetně úřadů, organizací, univerzit, výzkumných a jiných institucí a společností), aby poskytly údaje z analýz dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosaminů v potravinách, přičemž se zajímají o údaje ze všech druhů potravin.

Při předkládání analytických údajů jsou žádány také následující informace:
– typ potravinářského výrobku
– stav analyzované potraviny, tj. vařená nebo syrová
– použité metody analýzy, včetně metod použitých pro validaci údajů, meze detekce (LOD) a meze kvantifikace (LOQ).

Další informace najdete na webu VKM.

Termín pro poskytnutí dat je 15. září 2025.

Požadované informace mají být VKM zaslány v elektronické podobě s kontaktními údaji osoby odpovědné za zaslání údajů (jméno kontaktní osoby, název společnosti/organizace, e-mailová adresa a telefonní číslo).

Případné dotazy je možné směřovat na adresu gro.haarklou.mathisen@vkm.no | externí odkaz na ">gro.haarklou.mathisen@vkm.no.

Zdroj: VKM