https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-norskeho-vkm-k-poskytnuti-dat-dusitany-dusicnany-nitrosaminy/

Norský Vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) bude posuzovat, zda expozice dusičnanům, dusitanům a/nebo nitrosaminům z potravin představuje zdravotní riziko pro některou skupinu norské populace.
Pro toto posouzení rizik je zapotřebí analýza dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosaminů v potravinách, aby bylo možné prozkoumat možné korelace mezi dusičnany/dusitany a nitrosaminy a vyvinout predikční modely pro tvorbu těchto látek v potravinách.
Z tohoto důvodu VKM vyzývá podniky a další zainteresované veřejné i soukromé subjekty (včetně úřadů, organizací, univerzit, výzkumných a jiných institucí a společností), aby poskytly údaje z analýz dusičnanů a/nebo dusitanů a/nebo N-nitrosaminů v potravinách, přičemž se zajímají o údaje ze všech druhů potravin.
Při předkládání analytických údajů jsou žádány také následující informace:
– typ potravinářského výrobku
– stav analyzované potraviny, tj. vařená nebo syrová
– použité metody analýzy, včetně metod použitých pro validaci údajů, meze detekce (LOD) a meze kvantifikace (LOQ).
Další informace najdete na webu VKM.
Termín pro poskytnutí dat je 15. září 2025.
Požadované informace mají být VKM zaslány v elektronické podobě s kontaktními údaji osoby odpovědné za zaslání údajů (jméno kontaktní osoby, název společnosti/organizace, e-mailová adresa a telefonní číslo).
Případné dotazy je možné směřovat na adresu gro.haarklou.mathisen@vkm.no | externí odkaz na ">gro.haarklou.mathisen@vkm.no.
Zdroj: VKM