https://bezpecnostpotravin.cz/houbove-kompostovani-omezuje-sireni-patogenu-a-genu-s-rezistenci/

Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství.
Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin.
Badatelé vycházeli z velkého množství dostupné zemědělské organické hmoty, včetně materiálu z pěstování hub, v provincii Jün-nan. Vybrali si vzácnou límcovku vrásčitoprstennou (Stropharia rugosoannulata) jako médium pro vytvoření cirkulárního systému Livestock-Crop-Mushroom (LCM).
Čínský tým také použil postupy multi-omics (metagenomiku a sekvenování) spolu s funkční analýzou genů, aby objasnili vliv biohnojiv LCM na mikrobiální společenství spojená s plodinami. Tyto poznatky se mohou stát základem účinné strategie pro udržitelné využívání agronomického organického odpadu a zmírňování zemědělských mikrobiologických rizik.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Mushroom-based composting can cut farm waste, pathogens and antibiotic resistance genes
Zdroj: Gate2Biotech