https://bezpecnostpotravin.cz/houbove-kompostovani-omezuje-sireni-patogenu-a-genu-s-rezistenci/

Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/hnuj_kravsky_orez-300x149.jpg 300w" alt="" width="643" height="319" class="wp-image-72568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství.

Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin.

Badatelé vycházeli z velkého množství dostupné zemědělské organické hmoty, včetně materiálu z pěstování hub, v provincii Jün-nan. Vybrali si vzácnou límcovku vrásčitoprstennou (Stropharia rugosoannulatajako médium pro vytvoření cirkulárního systému Livestock-Crop-Mushroom (LCM).

Čínský tým také použil postupy multi-omics (metagenomiku a sekvenování) spolu s funkční analýzou genů, aby objasnili vliv biohnojiv LCM na mikrobiální společenství spojená s plodinami. Tyto poznatky se mohou stát základem účinné strategie pro udržitelné využívání agronomického organického odpadu a zmírňování zemědělských mikrobiologických rizik.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Mushroom-based composting can cut farm waste, pathogens and antibiotic resistance genes

Zdroj: Gate2Biotech