https://bezpecnostpotravin.cz/plytvani-potravinami-zavazny-problem-ktery-muzeme-resit-spolecne/

Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe

Věděli jste, že české domácnosti ročně vyhodí přes 420 tisíc tun jídla? Podle průzkumu STEM/MARK zpracovaného pro Ministerstvo zemědělství (MZe) považuje 71 % Čechů plýtvání potravinami za závažný problém, který je třeba urgentně řešit. Přesto se hospodaření s jídlem stále nedaří dostatečně zlepšit. Na úrovni celé Evropské unie se ročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin.

Program #Safe2Eat, organizovaný Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe, se zaměřuje na zvyšování informovanosti o správném zacházení s potravinami, které může významně snížit množství potravinového odpadu.


Jak můžeme společně snížit plýtvání potravinami?

  1. Plánujte nákupy: Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a vyhněte se impulzivnímu nakupování.
  2. Skladujte potraviny správně: Dodržujte chladicí řetězec, uchovávejte potraviny na správné teplotě a používejte vhodné nádoby.
  3. Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost:
    • Datum spotřeby – označuje bezpečnost potraviny, po tomto datu ji nemusí být bezpečné konzumovat.
    • Minimální trvanlivost – potraviny lze často bezpečně konzumovat i po tomto datu, pokud byly správně skladovány.
  4. Využívejte celé potraviny: Zpracujte například košťály brokolice, nať kořenové zeleniny nebo žebra mangoldu do chutných pokrmů. Inspiraci najdete na stránkách Food Waste Institut.

Kampaň #Safe2Eat a její cíle

Kampaň #Safe2Eat pomáhá spotřebitelům lépe porozumět významu bezpečnosti a kvality potravin. Letos se zaměřuje na:

  • Správnou manipulaci s potravinami.
  • Rozlišení údajů na obalech potravin.
  • Nové potraviny, včetně těch, které jsou běžné mimo EU.

Vrchní ředitel Sekce potravinářství MZe Ing. Jindřich Fialka k tomu uvádí: Cílem kampaně #Safe2Eat je zvyšovat informovanost občanů v problematice zdravého a bezpečného stravování a usnadnit tak jejich každodenní rozhodování. Letos se kromě správné manipulace s potravinami v kampani zaměřujeme také na porozumění údajům na obalech výrobků nebo na takzvané nové potraviny, ať už jde o nově vyvinuté produkty nebo artikly tradičně konzumované mimo Evropskou unii.“


Generace Z: Potenciál pro změnu

Mladí lidé se o problematiku plýtvání potravinami zajímají, ale podle projektu Wasteful generation Mendelovy univerzity v Brně mají mezery v praktických dovednostech. Aplikace Nebuď Trash proto pomáhá generaci Z osvojit si návyky, které vedou k šetrnějšímu zacházení s jídlem.


Užitečné zdroje a nástroje

  • Víš-Co-Jíš: Praktické tipy, jak správně zacházet s potravinami – Informace o bezpečnosti potravin – Rady pro zdravé stravování — https://viscojis.cz/
  • Platforma Food Waste InstitutFWinstitut.cz
  • Aplikace Nebuď Trash: moderní nástroj zaměřený na edukaci mladé generace
  • Informace pro veřejnost – portál www.bezpecnostpotravin.cz


https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/close-up-hand-holding-wooden-board-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/close-up-hand-holding-wooden-board-768x511.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/close-up-hand-holding-wooden-board-1536x1022.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/close-up-hand-holding-wooden-board-2048x1363.jpg 2048w" alt="Foto: freepik.com" width="1024" height="681" class="wp-image-83325" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; border-radius: 9999px; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />