https://bezpecnostpotravin.cz/mrazene-kure-z-polska-obsahovalo-salmonely/

Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kure_Cedrob_Polsko_orez-300x142.jpg 300w" alt="" width="460" height="218" class="wp-image-83373" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuovalo mražené kuře z Polska, v němž byl zjištěn obsah salmonel. Menší část zásilky se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se již prodala. Kuřata byla distribuována především do stravovacích zařízení, část se prodala koncovým zákazníkům v maloobchodních prodejnách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.   Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší až za 19 měsíců. Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.

SVS obdržela informaci o přítomnosti výrobku, v němž vyšetření zjistilo Salmonellu enteritidis, na českém trhu systémem rychlého varování RASFF. Celkem bylo do ČR distribuováno cca 700 kilogramů výrobku do dvou různých skladů, jednoho ve Zlínském a druhého v Moravskoslezském kraji. Kuřata následně směřovala do několika stravovacích zařízení a maloobchodních prodejen (především prodejen Hruška v Moravskoslezském a Olomouckém kraji). Vrátit zpět k distributorovi a následně neškodně zlikvidovat se podařilo cca 50 kilogramů produktu.

Identifikace výrobku:
Název: Cedrob chicken – Cedrob farmers (mražené kuře bez krku a bez drobů)
Datum minimální trvanlivosti: 5. 12. 2026
Výrobce: Cedrob S.A., Polsko

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí či špinavých rukou) způsobují onemocnění salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Je také důležité dodržovat při manipulaci s masem hygienická pravidla.

Petr Majer
Zástupce tiskového mluvčího SVS

Zdroj: SVS

Foto výrobku
Foto: SVS