https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-dubnu-2025/

Vydáno: 7. 5. 2025
Autor: HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2025 celkem 134 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 20 finančních sankcí v celkové výši 159 000,- Kč.   

Na základě podnětu se uskutečnila 1 kontrola, podnět se týkal provozní hygieny v provozovně umístěné ve zdravotnickém zařízení. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 20 kontrol. V 8 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci dubnu byly zjištěny nedostatky zejména v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v označení zákazu kouření a zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, v osobní hygieně zaměstnanců vykonávající činnosti epidemiologicky závažné a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2

Fotografie provozoven:

Foto č. 1 – nedostatky ve stavebně technickém stavu provozovny – v kuchyni poškozená a silně znečištěná stěna

Foto č. 2 – nedostatečná provozní hygiena prostor v kuchyni (silně znečištěné stěny mastnou špínou)

Foto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena nádob pro uložení potravin

Foto č. 4 – nevhodné skladování potravin ve dřezu určeném k mytí provozního nádobí

Seznam kontrolovaných provozoven:


Zdroj: HSHMP